18.12.19

Ισραήλ-Τουρκία: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι συζητούν για αγωγό φυσικού αερίου



“Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ανοικτοί σε συνομιλίες με την Άγκυρα σχετικά με την πρότασή της για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, εάν οι Τούρκοι έχουν σοβαρή πρόταση”, μετέδωσε η  ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο δημοσιογράφος Amichai Stein έγραψε στο twitter του ότι αυτός ο αγωγός δεν θα θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση στον  αγωγό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσω  Ελλάδας,Κύπρου και  Ιταλίας.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.
Ο δημόσιος ραδιοσταθμός του Ισραήλ ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι η Τουρκία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Τελ Αβίβ τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Το κρατικό ραδιόφωνο  υποστήριξε ότι η Άγκυρα εξέφρασε την προθυμία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ για τη μεταφορά ισραηλινών αποθεμάτων αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω του τουρκικού εδάφους.
Ένα απόθεμα περίπου 800 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου εκτιμάται ότι έχει προκύψει ήδη από τα κοιτάσματα  Leviathan και Tamar στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, με περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ,να αναμένουν ακόμη τη μεταφορά τους, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz.
militaire