12.12.19

«Ράπισμα» ΗΠΑ σε Τουρκία: Η Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Απόφαση - κόλαφος για Τουρκία και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενώ μαζί του συντάχθηκε ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ

αμερικανική Γερουσία ψήφισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου κόλαφο για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το hellasjournal.com το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ. Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ` υπόδειξη του Λευκού Οίκου. Σήμερα ωστόσο, κανείς δεν προέβαλε ένσταση και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Συγκινημένος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει ένσταση, ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια «μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα» και την ολοκλήρωσε με βουρκωμένα μάτια.
Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα και ήταν εισηγητής του, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος. «Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», σχολίασε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά
Πάντως αυτό είναι το δεύτερο «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία και μάλιστα σε ένα 24ωρο. Και αυτό γιατί χθες Τετάρτη η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά ψήφισε το νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην ΤουρκίαΠρόκειται για μία μεγάλη νίκη των δυνάμεων της Ομογένειας, ειδικά του HALC, των Αρμενίων και των εβραϊκών οργανώσεων.
Ακόμη η συγκεκριμένη ψηφοφορία οδήγησε σε μία μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες κάποιων Γερουσιαστών να την αναβάλουν. Τις κυρώσεις υποστήριξαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.
«Φοβαμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αμερική όμηρο Τουρκίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Οι ενέργειες της Τουρκίας κατά το παρελθόν έτος ήταν πραγματικά καταθλιπτικές. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της σε σχέση με την Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά του συστήματος S-400 είναι αδύνατη» πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα η Γερουσία ενωμένη να αναγκάσει Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων μετά την ψήφιση νομοσχεδίου κυρώσεων. «Η Τουρκία στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων, δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Ρις.

 «Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας»

Η υιοθέτηση, σήμερα, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε
https://www.ethnos.gr/