11.12.19

Αποκαλύψεις σε τηλεοπτική εκπομπή: Ποια γραμμή έχουν συμφωνήσει τα πολιτικά κόμματα απέναντι στην Τουρκία (βίντεο)

Η μοναδική δυνατότητα για την Ελλάδα να «σπάσει» την δυσμενή για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη με την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και της αναγνωρισμένης από την Αθήνα (και τον ΟΗΕ και την ΕΕ) κυβέρνησης της Τρίπολης, είναι η άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης με ταυτόχρονη αναγνώριση της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης που ηγείται ο στρατηγός Χάφταρ και η εντός ολίγων ημερών ανακήρυξη ελληνικής και λιβυκής ΑΟΖ.

Αυτό τόνισε ο διευθυντής του pronews, Τάσος Γκουριώτης, χθές σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού ALERT, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είχε ανάψει «κόκκινο φως» στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Όπως είπε επί λέξει: «Πώς λύνεται το πρόβλημα; Αποσύρουμε αύριο την αναγνώριση στην κυβέρνηση της Λιβύης και αναγνωρίζουμε αυτήν του Χάφταρ. Εν συνεχεία αμέσως ανακηρύσσουμε από κοινού ΑΟΖ βάσει της δικής μας χάραξης και αυτής που δέχεται η λιβυκή Βουλή»!
Το συντονισμό της εκπομπής τον έκανε ο δημοσιογράφος Αντρέας Καψαμπέλης, ενώ στο πάνελ ήταν καλεσμένοι πλην του Τάσου Γκουριώτη, οι δημοσιογράφοι Νανά Παλαιτσάκη, Ανδρέας Παπακυριακόπουλος και ο καθηγητής Παναγιώτης Αποστόλου.
Ερωτώμενος για την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ.Ακάρ ότι «Καμία λύση στην περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ο Τ.Γκουριώτης τόνισε:
«Ο Ακάρ είχε δίκιο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την βούληση, την θέληση και την άδεια της Τουρκίας.
Πώς «σπάει» αυτό. Αυτό σπάει μόνο με στρατιωτική ήττα της Τουρκίας. Μην περιμένει κανείς τίποτε άλλο. Ή θα δώσουμε κυριαρχικά δικαιώματα ή θα δώσουμε μάχη.
Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι και θα κρατήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο ο οποίος βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας σημειώνω, όχι ΑΟΖ γιατί ΑΟΖ δεν έχουμε κηρύξει, μιλάμε για την ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή προκύπτει από τις γεωγραφικές συντεταγμένες που έχουμε καταθέσει στον ΟΗΕ, το σημειώνω αυτό γιατί απουσιάζει από την συζήτηση μέχρις στιγμής.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες για την ελληνική υφαλοκρηπίδα οι οποίες όχι απλά παραβιάστηκαν αφαιρούμε το παρά και μένει το βιάστηκαν. Και δεν μίλησε κανείς. Πολύ σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το δίλημμα: Ή πόλεμος ή υποχώρηση».
Στο σημείο αυτό παρενέβη η δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη η οποία ρώτησε «εννοείτε συνεκμετάλλευση με την λέξη υποχώρηση;» και τότε ο διευθυντής του pronews.gr απάντησε ως εξής:
«Εάν έρθετε σπίτι μου και μου πείτε να εκμεταλλευθούμε μαζί το περιεχόμενο του σπιτιού, αυτό δεν είναι συνεκμετάλλευση αλλά κλοπή και εγώ προσωπικά θα σας εμπόδιζα αλλά αν έρθουν οι Τούρκοι και τα ζητήσουν, όχι ζητήσουν, απαιτήσουν, τότε είναι συνεκμετάλλευση;»
Ο διευθυντής του pronews.gr τόνισε ότι κατά την δική του πληροφόρηση «οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αποφασίσει να διαπραγματευτούν με την Άγκυρα για να αποφύγουν οποιοδήποτε πολεμικό επεισόδιο. Για να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες τι τους περιμένει υπάρχει απόλυτη σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και από τις μέχρι τώρα πολιτικές δηλώσεις.
Να υπενθυμίσω την δήλωση της κυρίας Γεννηματά η οποία είπε "πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο". Το «τα πάντα» ξέρετε περιλαμβάνει και ακατάλληλες στάσεις και σκηνέςΤο ρεπορτάζ λέει πως έχουν συναποδεχθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον οι κυρίαρχες, να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία και αυτό θα φανεί σύντομα».
Σε ότι αφορά την στήριξη της ΕΕ τόνισε ότι «Σήμερα στο Συμβούλιο μόνο 4 χώρες της ΕΕ από τις 28 χώρες στήριξαν την Ελλάδα».
Δείτε το βίντεο ολόκληρης της  εκπομπής:

pronews