20.12.19

Μήνυμα Βερολίνου για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη


Σε νέα παρέμβαση προχώρησε το Βερολίνο για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με όπλα, αλλά παραβιάζεται από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες.

«Στη διαδικασία του Βερολίνου (σ.σ διάσκεψη για τη Λιβύη σε υψηλό επίπεδο που άρχισε το Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί αρχές Ιανουαρίου) εργαζόμαστε για να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και αυτό περιλαμβάνει όλες τις πλευρές», δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ.
«Ακριβώς επειδή διαπιστώνουμε ότι και τα δύο αυτά πράγματα είναι πολύ σημαντικά και ουσιαστικά, είναι σημαντικό να εισέλθουμε σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την ειρήνευση της κατάστασης εκεί. Η ανακωχή και η συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων αποτελούν σημαντικές ακρογωνιαίους λίθους και αυτό περιλαμβάνει τους πάντες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη.
Χθες η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».
 kathimerini