8.12.19

Εκλογή από το λαό ζητά ο Νετανιάχου


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε το Σάββατο να διεξαχθεί μια ειδική εκλογική διαδικασία ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες ποιος θέλουν να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ούτε το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου, ούτε το κεντρώο Μπλε και Λευκό του Μπένι Γκαντς μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν φέτος, καθώς κανένα τους δεν πλησίασε καν την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

«Αν το Μπλε και Λευκό δεν συμφωνεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας, τότε πρέπει να καταφύγουμε ξανά στον ισραηλινό λαό και να του ζητήσουμε να επιλέξει εκείνος απευθείας τον επόμενο πρωθυπουργό: Νετανιάχου ή Γκαντς», πρότεινε ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Το Μπλε και Λευκό τού απάντησε: «Καταβάλλουμε προσπάθειες να αποφύγουμε νέες δαπανηρές και αχρείαστες εκλογές, αλλά όχι με κενά περιεχομένου κλωθογυρίσματα για να επανέλθει σε ισχύ μια μέθοδος εκλογής που έχει διαλύσει τη διακυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε αυτή τη χώρα και απέτυχε απόλυτα».
Η πρόταση του Νετανιάχου έχει «μοναδικό στόχο να εκτραπεί η προσοχή από τον ίδιο», καθώς ο ηγέτης της ισραηλινής δεξιάς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις για «τρεις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς», πρόσθεσε το κεντρώο κόμμα του στρατηγού ε.α. Γκαντς, ο οποίος έχει μετατραπεί στον κυριότερο αντίπαλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Τα μέλη της Κνέσετ έχουν προθεσμία ως την Τετάρτη τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] για να βρουν τρόπο να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.
slpress.gr