10.12.19

Στον ΟΗΕ οι δύο επιστολές της κυβέρνησης για την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης


Τις δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ασχοληθεί με το θέμα και ζητώντας να υπάρξει καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.
Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς οι θαλάσσιες ζώνες των δυο χωρών δεν γειτνιάζουν, ξεκαθαρίζει η Αθήνα στις επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα, τόσο στην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στον Γενικό Γραμματέα κο Αν. Γκουτιέρες.

«Η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες η Αθήνα ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται ότι συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από την Βουλή της Λιβύης.
Στα ελληνικά αιτήματα δε περιλαμβάνεται και το αίτημα να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και μην δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας, στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Διαβάστε τις επιστολές εδώ και εδώ.
https://www.liberal.gr/