16.12.19

Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Τόσο η προετοιμασία, όσο και οι παράγοντες που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, κάνουν συνεργάτες του να μιλούν για επίσκεψη που υπερβαίνει τον συμβολισμό μιας εθιμοτυπικής συνάντησης στον Λευκό Οίκο και αναδεικνύει τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Στη φωτογραφία, τα ζεύγη Τραμπ και Μητσοτάκη κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Για τους Ελληνες πρωθυπουργούς, οι συναντήσεις με τους εκάστοτε Αμερικανούς προέδρους στον Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ εθιμοτυπικές, ακόμη και όταν έμοιαζαν ως τέτοιες δημοσίως.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στις 7 Ιανουαρίου αποκτά ακόμα ειδικότερο βάρος εξαιτίας των εξελίξεων με την Τουρκία. Αλλά πολύ περισσότερο, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επίσκεψη θα περιλαμβάνει πολλά παραπάνω: ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ στις 8 Ιανουαρίου οι κ. Πενς και Πομπέο διοργανώνουν μεγάλο δείπνο προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο έχουν προσκληθεί 300 προσωπικότητες ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούσαν για πρόγραμμα και ατζέντα που υπερβαίνει μια τυπική επίσκεψη στις ΗΠΑ –ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θα συνοδεύεται από σειρά υπουργών– γεγονός που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τη βούληση Αθήνας και Ουάσιγκτον για εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, που εκτός από την άμυνα, συμπεριλαμβάνουν την ενέργεια, την οικονομία και την παιδεία.
Αυτό σηματοδοτείται και από το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και τον σχετικό προγραμματισμό, μεταξύ άλλων, από τους Νίκο Δένδια, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκο Πιερρακάκη και Στέλιο Πέτσα. Από τη σύνθεση της αντιπροσωπείας προκύπτει και η ελληνοαμερικανική ατζέντα που θα συζητηθεί, το περίγραμμα της οποίας είχε διαφανεί και από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη. Εξωτερική και περιφερειακή πολιτική, ενέργεια, παιδεία και θρησκευτικές ελευθερίες, τεχνολογίες 5G, είναι μερικά μόνο από τα θέματα.
Οι υπουργοί, άλλωστε, που θα συνοδεύσουν τον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον (η σύνθεση είναι πιθανόν να αλλάξει ή να διευρυνθεί) θα μετάσχουν σε διευρυμένη σύσκεψη με Αμερικανούς ομολόγους τους και στις 7 Ιανουαρίου, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει δει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Της συνάντησης αυτής των αντιπροσωπειών θα προεδρεύσουν οι κ. Μητσοτάκης και Τραμπ.
«Το πλαίσιο των διμερών σχέσεων βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε πάνω σ’ αυτό και στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας, στο πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, προσθέτοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία «στο επίπεδο των αμερικανικών ξένων επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα που ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη» και στο ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η διμερής αμυντική συνεργασία, αλλά και οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας με αιχμή το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, το οποίο υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε ως προκλητικό. Εξάλλου δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Μαξίμου οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος σχολιάζοντας το μνημόνιο, υπογράμμισε δημοσίως ότι με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο, τα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ηπειρωτικές ακτές, παίρνοντας θέση σε ένα ευαίσθητο ζήτημα που αποτελεί και το όπλο της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων και ισχυρισμών, ότι κανένα νησί δεν έχει επήρεια πέραν των χωρικών υδάτων του.
«Εκτιμώ ότι η στήριξη αυτή θα επαναληφθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Η επαφή με τον κ. Πενς δεν τελειώνει εκεί. Και αυτό, διότι στις 8 Ιανουαρίου ο αντιπρόεδρος, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο οργανώνουν δείπνο στην Ουάσιγκτον προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη.
Ισχυροί συμβολισμοί
Στο δείπνο προς τιμήν του νέου Ελληνα πρωθυπουργού έχουν προσκληθεί περί τα 300 άτομα, επιφανείς ομογενείς από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και πρόσωπα από το πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Για το Μέγαρο Μαξίμου, η πρόσκληση και η διοργάνωση, την οποία έχει αναλάβει η αμερικανική πλευρά, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.
Η ημερομηνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η 8η Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημέρα του έτους κατά την οποία συνεδριάζει το Κογκρέσο (επαφές με εκπροσώπους του οποίου φαίνεται ότι θα έχει επίσης ο πρωθυπουργός, αν και το πρόγραμμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση). 
Τόσο η προετοιμασία, όσο και τα πρόσωπα που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός κάνουν συνεργάτες του να μιλούν για επίσκεψη που υπερβαίνει τον συμβολισμό μιας εθιμοτυπικής συνάντησης στον Λευκό Οίκο και αναδεικνύει τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, τη νέα εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω και τη σημασία της ως σταθερού και αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή. Και αυτό σε μια σημαντική συγκυρία, όπου η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας.
Μήνυμα στην ομογένεια
Πολιτική σημασία και μήνυμα που εκπέμπει ισχυρό συμβολισμό έχει και η πρώτη μέρα επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς πριν από την Ουάσιγκτον θα μεταβεί ανήμερα τα Θεοφάνια στη Φλόριντα, και συγκεκριμένα στον καθαγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται εκεί, στο «χωριό των Καλύμνιων», όπου για την ημέρα των Θεοφανίων συρρέουν Ελληνοαμερικανοί από διάφορες αμερικανικές πόλεις και να δώσει το «παρών» στη λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στους ομογενείς. Θα είναι η πρώτη φορά που θα απευθυνθεί στην ομογένεια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ευκαιρία που θα αξιοποιήσει για να θυμίσει ότι ο ίδιος έκανε πράξη μια βασική προεκλογική του δέσμευση, την οποία ψήφισε με ευρύτατη συναίνεση.
kathimerini