6.12.19

Πάει και το «πρότυπο» της Φινλανδίας


06/12/2019
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Άλλο ένα κρούσμα αποτυχίας κυβέρνησης συνεργασίας είχαμε αυτές τις μέρες. Δεν έχουν περάσει καλά καλά οκτώ μήνες από τις εκλογές του Απριλίου και στη Φινλανδία ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς το Κεντρώο Κόμμα, ένα από τα πέντε που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, απέσυρε την εμπιστοσύνη του.
Οι εκλογές είχαν διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο όταν το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών ήλθαν σχεδόν ισόπαλα (17,7% και 17,5%) με την κεντροδεξιά συμπολίτευση να γνωρίζει συντριπτική ήττα.

Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του τέως πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία είχαν λάβει 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα.
Τελικά, ο Άντι Ρίνε, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την υποστήριξη τεσσάρων ακόμη κομμάτων, συγκεντρώνοντας τη Δεδηλωμένη (111 από τις 200 έδρες).
Έτσι, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Κεντρώους, τους Πράσινους, την Αριστερή Συμμαχία και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της σουηδικής μειονότητας της χώρας.
Όλα παραπέμπουν σε ασήμαντη – φαινομενικά τουλάχιστον – αφορμή. Οι Κεντρώοι διαφώνησαν με τον Ρίνε όσον αφορά στους χειρισμούς των απεργιών στα κρατικά ταχυδρομεία και στον εθνικό αερομεταφορέα Finnair, που κράτησαν δύο εβδομάδες.
Τώρα, αν και όλοι – συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου – δεν επιθυμούν νέα προσφυγή στις κάλπες, η χώρα βρίσκεται χωρίς πρωθυπουργό.
Ο Φινλανδός Πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του Ρίνε, αλλά του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Επομένως, η πεντακομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας βρέθηκε στον αέρα επειδή ο πρωθυπουργός κατά τη γνώμη ενός των εταίρων δεν… χειρίστηκε καλά μια απεργία!
Και το Κόμμα του Κέντρου αποφάσισε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσει η κυβέρνηση, αρκεί να φύγει ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, έφυγε και ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί η 34χρονη υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σάνα Μάριν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Φινλανδία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο την προεδρία της ΕΕ.
Με τη διαφορά ότι και στην περίπτωση της Φινλανδίας, κάποιοι πανηγύρισαν επειδή, λέει, πήγανε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Της οποίας ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τα γούστα ενός από τους εταίρους του…