27.12.19

Ρωσική αντίδραση για την επικείμενη τουρκική επέμβαση στην Λιβύη: «Την καταδικάζουμε»


Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία καταδικάζει την επικείμενη τουρκική επέμβαση στην Λιβύη υπέρ των ισλαμιστών του GNA τους οποίου ατυχώς ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει ως επίσημη λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων καθώς όχι μόνο στηρίζει πολιτικά τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αλλά και η ρωσική Wagner που είναι μια εταιρεία μισθοφόρων έχει εμπλοκή στην Λιβύη υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του LNA.
H Wagner αποτελεί το «μακρύ» χέρι του Κρεμλίνου και της GRU με το οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να παρεμβαίνει χωρίς να έχει επίσημη εμπλοκή και να κατηγορηθεί γι αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικές ημέρες ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγόρησε την Μόσχα ότι παρεμβαίνει ανεπίσημα διαμέσου της Wagner.
Εάν οι Τούρκοι κάνουν απόβαση στην Λιβύη ουσιαστικά θα τεθούν απέναντι και στους άνδρες της Wagner. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ανάλογη ενίσχυση των δυνάμεων του LNA και από την Μόσχα αλλά και από Αίγυπτο, ΗΑΕ.
Πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα και Αίγυπτος; Οι δύο χώρες έχουν κάθε δικαίωμα, βασισμένο στον διεθνή νόμο και την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο οπλισμού στις αντιμαχόμενες παρατάξεις της Λιβύης, να εμποδίσουν την μεταφορά οπλισμού και προσωπικού από την Τουρκία στην Λιβύη.
Έχουν δικαίωμα air polising και sea polising στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο από τον οποίο πρέπει να περάσουν οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις για να φτάσουν στην Λιβύη.
Αρα μπορούν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους και επιβάλουν θαλάσσιο εμπάργκο στις θαλάσσιες περιοχές που οδηγούν στην  Λιβύη και ειδικά στον GNA και όλα αυτά «με την βούλα» του ΟΗΕ!
Αν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του LNA μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν εκκαθαρίσει την Τρίπολη και μόνο τότε υπάρχει η ελπίδα να ακυρωθεί η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης. 
Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο αλλά το ζήτημα είναι εάν τελικά θα σταματήσει κανείς την Άγκυρα, η απλώς θα την κοιτάνε να μετατρέπει την Μεσόγειο σε «οθωμανική λίμνη» και να είναι ευχαριστημένοι όλοι με αυτό!
pronews