5.12.19

ΥΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο… “δούλεμα” Ταγίπ σε Κυριάκο


Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι αλλά και το κλίμα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

«Ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος», ανέφερε σχετικά με την ατζέντα της συζήτησης και συνέχισε ότι αφού παρέθεσε και ο Ερντογάν τα δικά του θέματα, «συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σημείωσε αρκετές φορές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, υπογράμμισε όμως ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να δώσει απαντήσεις ως προς τις ημερονημίες έναρξης των ΜΟΕ, ενώ σχετικά με τις τουρκικές εξαγγελίες για γεώτρηση ανέφερε: ««Μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας».
Μεταναστευτικό
«Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», εξήγγειλε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας. Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Για το Προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.
Το «αστείο» του Ερντογάν
Λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης ο Ερντογάν αστειεύτηκε με τον πρωθυπουργό, για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Χαριτολογώντας ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό «μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε».
https://www.defence-point.gr/