11.12.19

Μ.Τσαβούσογλου: «Πόλεμος με Ελλάδα αν μπει στην υφαλοκρηπίδα μας! - Διώχνουμε τις ΗΠΑ από Ιντσιρλίκ-Κιουρεσίκ αν... »

Αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο εάν τολμήσει να... υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να την αρπάξουν για να την κάνουν τουρκική.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Με την Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».
Το ενδεχόμενο να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αλλά και η πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ εξετάζει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν τους παραδοθούν τα F-35 που σημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον στρατιωτικό αλλά πολιτικό και η Τουρκία ετοιμάζεται ακόμα και για έξοδο από το ΝΑΤΟ.
Την δήλωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Turkey’s FM @MevlutCavusoglu: “A possible U.S. sanction against Turkey will bring Incirlik and Kurecik (Missile Defense base in southeast Turkey) into question.” For the first time Turkey foregrounds Incirlik and Kurecik where US forces stationed in bilat relations
24 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δεν επέκρινε ποτέ την Άγκυρα για την αγορά των S-400.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους αναφορικά με τους S-400
Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει σαφές πως η χώρα του δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για να προμηθευτεί τους αμερικανικούς Patriot.
Σημειώνεται ότι ετοιμάζονται να εμποδίσουν την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για το νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστό και ως NDAA.
Μεταξύ άλλων, η τελική συμφωνία προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης των προηγμένων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ως «αντίποινα» για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο, παράλληλα, καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Η έγκριση του νομοθετήματος αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση, πριν το τέλος του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για μη συμβατότητα των ρωσικών πυραύλων με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τονίζει δε, ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τα - αμερικανικής κατασκευής - μαχητικά F-35.
Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για το πρόγραμμα των F-35 από την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την ενεργοποίηση των S-400.
Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι επιτρέπεται η «εξαγωγή, η επανεξαγωγή και η μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου», καθώς «και τις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”»
Βέβαια θα πρέπει να πουμε πως εάν όλα αυτά δεν τα υπογράψει ο Ν.Τραμπ πολύ απλά ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ.
pronews