24.11.19

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του TAP: Ο πραγματικός αντίκτυπος σε Ελλάδα κι Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου το 2020 να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία και αργότερα σε περισσότερες χώρες της Βαλκανικής.

Ο αγωγός ο οποίος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ τέλος διέλευσης στη χώρα μας, είναι μέρος του σχεδίου για «ανεξαρτητοποίηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Βέβαια η επάρκεια του κοιτάσματος από τον οποίο τροφοδοτείται ο αγωγός δεν φτάνει «ούτε για ζήτω» αφού ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα μόλις 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου
Ο αγωγός θα συνδέεται με Βουλγαρία και Σκόπια με αγωγούς χωρητικότητας 3 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου,ενώ στη συνέχεια μένει να αγοράσει και η Αλβανία. Άρα αντιλαμβανόμαστε πως στην Ιταλία θα φτάνει ένα μέγεθος της τάξης του 1 με 2 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. 
Στην Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί να αγοράζει 1δις κυβικά μέτρα το χρόνο θα καλύψει περίπου το 20% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. 
Συνολικά η επίδραση του TAP στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι μόλις 2-2,5%. (Χαρακτηριστικά η Ιταλία καταναλώνει μόνη της 75 δις κυβικά μέτρα το χρόνο).
«Στην Ελλάδα, η μηχανική κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και προετοιμαζόμαστε για τη φάση των δοκιμών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης των δοκιμών, ο ΤΑΡ θα εισάγει -ελεγχόμενα, σταδιακά και ανά τμήμα- φυσικό αέριο στον αγωγό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-MPE η Διευθύντρια Επικοινωνίας Ελλάδας του ΤΑΡ, Κατερίνα Μουζουράκη. «Η παρούσα – προσθέτει - είναι η φάση της θέσης του αγωγού σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning), η οποία ελέγχει ότι η υποδομή είναι απόλυτα ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία -σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα λειτουργίας και ασφαλείας».
Η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού με την έναρξη παραδόσεων φυσικού αερίου στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Ο ΤΑΡ έχει μήκος 878 χιλιόμετρα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας. Σημειώνεται ότι κατά την κατασκευαστική περίοδο οι συγκολλήσεις των σωλήνων ελέγχονταν με υπερήχους ενώ έχει προηγηθεί πλήρωση του αγωγού με νερό υπό αυξημένη πίεση για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.
Το φυσικό αέριο για τη δοκιμή του ΤΑΡ προέρχεται από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον λεγόμενο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, συνολικού μήκους άνω των 4.000 χιλιομέτρων που σχεδιάστηκε προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης.
Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ εκτός από την προσθήκη μιας ακόμη πηγής εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο, γεγονός που τονώνει τον ανταγωνισμό και αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τροφοδοσία των χωρών της περιοχής με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, σε πρώτη φάση με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) που βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή και θα διασυνδεθεί με τον ΤΑΡ. Οι τελευταίες συμφωνίες για την κατασκευή του IGB υπεγράφησαν τον Οκτώβριο στη Σόφια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.
Ο ΤΑΡ θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο με θεωρητική δυνατότητα επαύξησης (αν βρεθεί νέο κοίτασμα ή μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου από τάνκερ) στα 20 δισ. στο μέλλον
Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%). Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε το Μάιο του 2016 και ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ.
pronews