11.11.19

Νέοι όροι Τραμπ σε Ερντογάν: «Να δεχθείς Αμερικανούς επιθεωρητές στην Τουρκία για να ελέγχουν τα S-400»

Τι κυρώσεις; Βγάλτε την από το ΝΑΤΟ και "ξέρουμε" εμείς μετά!
Juan
Νέα επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στην οποία αναφέρει ρητά πως εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει το πρόγραμμα των S-400 τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στον Ρ.Τ.Ερντογάν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει δεχτή  ξανά στο πρόγραμμα του F-35 , εάν ενεργοποιήσει τους S-400, αλλά και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων στο μέλλον.
Η επιστολή Τραμπ, η οποία είχε προηγηθεί της απόφασης του Κογκρέσου να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε κυρώσεις εάν η Άγκυρα δεν ξεφορτωθεί τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, εκτιμάται πως εστάλει στον Τούρκο πρόεδρο για του σηματοδοτήσει το περίγραμμα των αμερικανικών θέσεων ενόψει της επίσκεψης του  τελευταίου στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για την δεύτερη επιστολή που στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του. Η πρώτη επιστολή είχε προκαλέσει εντύπωση καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί με χαρακτηρισμούς όπως μην «Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία. Μην το παίζεις σκληρός, μην γίνεσαι ανόητος».
Την πρώτη αυτή επιστολή Τούρκοι επίσημοι είπαν πως την πέταξαν στα σκουπίδια. Κάτι ανάλογο όμως δεν έγινε με τη δεύτερη, καθώς ήταν περισσότερο διπλωματική, από την πρώτη.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η δεύτερη επιστολή παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Τούρκο αντιπρόεδρο Ibrahim Kalin στην οποία περιγράφονται τρεις βασικοί όροι:
- Να μην ενεργοποιήσει τους S-400
- Να επιτρέπει τακτικές επισκέψεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων όπου θα διαπιστώνεται η κατάσταση της μη ενεργοποίησης των S-400
- Τουρκική δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε παραγγελία ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Όλα αυτά για να μην υποστεί η Άγκυρα τις κυρώσεις των ΗΠΑ που μπορεί να τη στείλουν εκτός ΝΑΤΟ.
Τώρα εάν ο δεύτερος όρος περί Αμερικανών επιθεωρητών παραπέμπει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ για τα χημικά όπλα επι Σαντάμ Χουσείν, είναι ίσως γιατί όντως παραπέμπει.
Βέβαια ο Ντ.Τραμπ εκτός από το "μαστίγιο" κούνησε και το "καρότο": Εάν δεχθεί τους όρους του, τότε η Τουρκία θα μπει ξανά στο πρόγραμμα του F-35, και θα οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ.$.▪️ sent a second letter to , threatening sanctions for the S-400 if the system is activated
▪️Trump committed himself to reinstating to the F-35 programme if terms are accepted
▪️Sources say that the letter didn't convince Erdogan

- MEE -

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News
https://www.pronews.gr/