10.11.19

MdCN ή SCALP Naval: Στρατηγική αποτροπή για την Ελλάδα και από τον θαλάσσιο χώρο


Του Στέργιου Θεοφανίδη

Οι Γάλλοι μετά την επιτυχία του προγράμματος SCALP EG αποφάσισαν την αυτόνομη ανάπτυξη και κατασκευή 250 βλημάτων μακρού πλήγματος για το Ναυτικό τους. 200 για τις μονάδες επιφανείας και 50 για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Barracuda αρχικά. Σήμερα το όπλο ενσωματώνεται και στα συμβατικά Scorpene 2000. Στη λήψη αυτής της απόφασης συνέβαλε καθοριστικά η άρνηση των ΗΠΑ στο γαλλικό αίτημα για την προμήθεια πυραύλων BGM-109 Tomahawk.


Το βλήμα SCALP NAVAL (ΝCM-Naval Cruise Missile) έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το SCALP EG, όπως το σύστημα κατεύθυνσης και η κεφαλή μάχης BROACH. Η κύρια διαφορά πηγάζει από την επιχειρησιακή απαίτηση για εμβέλεια μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων.
Αυτή η απόσταση, υπαγόρευσε την κατασκευή ενός όπλου το οποίο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο (κυρίως λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητας καυσίμου) από την έκδοση αέρος-εδάφους και κατατάσσει το SCALP NAVAL στην κατηγορία των στρατηγικών ναυτικών βλημάτων προσβολής επίγειων στόχων.
Με μήκος 6,50 μέτρων, διάμετρο μισού μέτρου και βάρος 1400 κιλών, το SCALP NAVAL μπορεί να εκτοξευθεί από τον κατακόρυφο εκτοξευτή κατευθυνόμενων βλημάτων (Vertical Missile Launcher) SYLVER Α70 της MBDA.
Οι εκτοξευτές γενιάς SYLVER κατασκευάστηκαν για την βολή των κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-αέρος ASTER 15 και ASTER 30 των γαλλικών και ιταλικών φρεγατών HORIZON/ORIZZONTE και FREMM καθώς και των βρετανικών αντιτορπιλικών Type 45.
Υπάρχουν τρεις τύποι εκτοξευτών που πλέον διατίθενται και για τις νέας γενιάς Belh@rra:
-O SYLVER A43, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εκτόξευση των κατευθυνόμενων βλημάτων μέσης ακτίνας ASTER 15.
-O SYLVER A50 ο οποίος χρησιμοποιείται για την εκτόξευση των κατευθυνόμενων βλημάτων μέσης ακτίνας ASTER 15 και αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής ASTER 30.
-Ο SYLVER Α70 ο οποίος είναι κατάλληλος τόσο για την εκτόξευση των ASTER 15/30 όσο και για των SCALP NAVAL.
Κατά τα άλλα δεν αλλάξει κάτι, πέρα από το γεγονός ότι πολλές πηγές ανεβάζουν την εμβέλεια του εκτοξευόμενου από σκάφη επιφανείας SCALP Naval ακόμα και στα 1400 χιλιόμετρα! Η ουσία βρίσκεται στο ότι ακόμη και τα 1000 χιλιόμετρα εμβέλειας της ναυτικής έκδοσης του όπλου, είναι υπέρ-επαρκή για την προσβολή οποιουδήποτε στόχου εντός τη τουρκικής επικράτειας.
Βρίσκεται επίσης στο ότι το όπλο μπορεί να εξαπολυθεί ακόμη και από τους τορπιλοσωλήνες των υποβρυχίων Type 214 του ΠΝ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει… Τέλος, έγκειται κυρίως στο ότι όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοια όπλα, προχωράς στην προμήθεια ταχύτατα και κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αν είναι δυνατόν…
Με άλλα λόγια δεν το διατυμπανίζεις το θέμα και δεν καταφεύγεις σε άσκοπους και γελοίους λεονταρισμούς… Όσο για το εάν το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται όντως φρεγάτες οπλισμένες με SCALP Naval ή οι αποστολές στρατηγικής κρούσης θα πρέπει να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο στην Πολεμική Αεροπορία και το στόλο των υποβρυχίων, θεωρούμε ότι κάθε σχολιασμός είναι περιττός
Γιατί τώρα το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το να διασφαλίσουμε ότι θα “επιστρέψουμε” καταστρεπτική ισχύ πυρός σε αυτόν που θα επιχειρήσει εναντίον μας το πρώτο πλήγμα… ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ του.
defence-point