25.11.19

Στα ίχνη σπείρας που εξαπατούσε ηλικωμένους με τροχαία - «μαϊμού»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:


Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων συνελήφθη προχθές το απόγευμα σε ξενοδοχείο της πόλης, μια 60χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με διάφορα τεχνάσματα και συνολικό παράνομο όφελος υπερβαίνει τις 146.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι η συλληφθείσα εμπλέκεται σε 9 περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης στην περιοχή των Ιωαννίνων, της Λαμίας, της Λάρισας, της Καλαμάτας και της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σε τουλάχιστον 30 απόπειρες απάτης. Η σύλληψη της 60χρονης, έγινε στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που παραλάμβανε από εξώπορτα οικίας, σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, από μια 71χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της με απατηλές προφάσεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους και -προσποιούμενοι τους γιατρούς και με το πρόσχημα ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου- απαιτούσαν χρήματα ώστε να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση. Άλλοτε φέρονται ότι προσποιούνταν τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οι οικείοι των θυμάτων τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι δήθεν εμπλεκόμενοι συγγενείς τους, να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα, έχοντας αναλάβει το ρόλο του «εισπράκτορα», μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απατών κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Η συλληφθείσα, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
kathimerini