28.11.19

Ο Αρχιεπίσκοπος "υιοθέτησε" τους αστέγους του Κεραμεικού


Ρεπορτάζ: Έλενα Καραθάνου
Αμέσως μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο του πρωτοσέλιδου του zougla.gr με στοιχεία και λεπτομέρειες για την «οδύσσεια» του ζευγαριού των αστέγων της εκκλησίας Άγιος Γεώργιος στον Κεραμεικό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους δύο ηλικιωμένους. Χωρίς φανφάρες, δελτία Τύπου, κάμερες, ο αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Συνομίλησε με το ηλικιωμένο ζευγάρι, άκουσε με προσοχή την ιστορία τους και αποφάσισε να δράσει. Τους ξεκαθάρισε πως, εάν επιθυμούν να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα, θα πληρώνει ο ίδιος το ενοίκιο καθώς και τις δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση και μάλιστα όχι από το ταμείο της Εκκλησίας αλλά από την τσέπη του.  
Αμέσως μετά την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στον Άι-Γεώργιο στον Κεραμεικό, το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, όπου πλέον διαμένει σε έναν χώρο με διασφαλισμένη ιδιωτικότητα και στον οποίο παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο zougla.gr επεσήμανε πως «το ηλικιωμένο ζευγάρι μένει στη δομή γνωστή ως "ξενοδοχείο των αστέγων''. 
Πρώτο μέλημα των αρμοδίων είναι να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, κυρίως στη γυναίκα που αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα.
 Επίσης, έχουν ανάγκη από επιστημονική υποστήριξη και τη βοήθεια ψυχολόγων, αφού οι δυο τους έμειναν 44 ημέρες στον δρόμο...η δομή βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη και φιλοξενεί 100 ανθρώπους, προσφέροντάς τους καθημερινά, εκτός από στέγη, τροφή και φροντίδα...».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και συγκίνησε τους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. 
Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή ήρθαν αντιμέτωποι με μία τραγική κατάσταση την οποία βίωναν καθημερινά οι δύο ηλικιωμένοι. 
Μαζί τους είχαν και τα λιγοστά πράγματά τους, μερικές κουβέρτες για να προφυλαχθούν από το κρύο και ελάχιστα σκεύη τα οποία χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή τους σίτιση.
zougla.gr