19.11.19

Η Κεφάλα του ΄΄Σβορώνου΄

Τουλάχιστον δεν έβαζαν το κεφαλι της ...Ηλένιας, που σίγουρα θα ήταν ασυγκρίτως πιο καλαίσθητο!
Juan
   Εάν ρωτήσεις κάποιος τίνος είναι η ΄΄κεφάλα΄΄στο περίβολο του Πολυτεχνείου και γιατί καταθέτουν όλοι στεφάνια στις εκδηλώσεις της 17η Νοεμβρίου, δύσκολα θα πάρει απάντηση αφού ανήκει στον Νίκο Σβορώνο που δεν σχετίζεται με την εξέγερση του πολυτεχνείου.
    Η ΄΄κεφάλα΄΄ ανήκει σε ιστορικό με το όνομα Νίκος Σβορώνος ο οποίος γεννήθηκε το 1911 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών. Κομμουνιστής ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ και ΕΛ.ΑΣ και διετέλεσε στρατιωτικός Διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής. 

Τον Δεκέμβριο του 1945 δεν έκατσε να αγωνισθεί για την ιδεολογία του όπως οι άλλοι κομμουνιστές, αλλά κατέφυγε στην Γαλλία όπου το 1961 απέκτησε και Γαλλική ιθαγένεια αφού το 1955 του αφαιρέθηκε η Ελληνική.
    Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά την μεταπολίτευση , ως ΄΄αντιστασιακός΄΄ και βεβαίως τοποθετήθηκε σε διάφορες θέσεις όπως Δντης ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών !!! , μέλος στη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Θεσσαλονίκης.

    Το γλυπτό που απεικονίζει τον Νίκο Σβορώνο τοποθετήθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση, όταν  χάρη σε ενέργειες του τότε Πρύτανη και μέλους του ΚΚΕΓιώργου Βουδούρη, ο οποίος ήταν φίλος με τον γλύπτη Μέμο Μακρή που το έφτιαξε (επίσης κομμουνιστής σπούδαζε στη Γαλλία και απελάθηκε το 1950 λόγω της αριστερής δράσεις του βρίσκοντας πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία ενώ το 1964 του αφαιρέθηκε και η Ελληνική υπηκοότητα για τους ίδιους λόγους).

    Πρόκειται δηλαδή για την κεφαλή κάποιου αριστερού καθηγητή, ονόματι Νικόλαου Σβορώνουο οποίος βρισκόταν εν ζωή μέχρι το έτος 1989Μάλιστα, στην προτομή του είχε κάποτε καταθέσει στεφάνι και ο ίδιος!  Πρόκειται δηλαδή για μοναδική περίπτωση ευτυχούς ανθρώπου, που εν ζωή ευρισκόμενος, τίμησε και προσκύνησε την προτομή του εαυτού του!

    Τώρα πως μια καθαρά κομμουνιστική υπόθεση μεταξύ φίλων με την ίδια ιδεολογική πορεία, που δεν έχει σχέση με το πολυτεχνείο τιμάται κάθε χρόνο με καταθέσεις στεφανιών, μόνο συγκεκριμένη Ιατρική ειδικότητα μπορεί να το εξηγήσει….