6.11.19

Αυστηρότερα πρόστιμα σε καπνιστές

Ελεγχοι έχουν ξεκινήσει σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Για «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα σε όσους επιμένουν να αψηφούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους προειδοποιεί η κυβέρνηση ενόψει και της «επίσημης» έναρξης της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα αλλάξουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησής τους.

Σήμερα, τα πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν είχε πρωτοψηφισθεί ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, θεωρούνται σε κάποιες περιπτώσεις μικρά.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα πρόστιμα που αναμένεται να αλλάξει αφορά τους ίδιους τους καπνιστές στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα πλήρωναν για την παράβασή τους μόλις 50 ευρώ, ποσό που με τη νέα ΚΥΑ ενδέχεται είτε να διπλασιαστεί είτε ακόμη και να τριπλασιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πρόσφατα θεσμοθετημένα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητο με ανηλίκους και σε παιδικές χαρές είναι 1.200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα. 
Στην ίδια κοινή υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για απόδοση του 20% των εσόδων από τα πρόστιμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως ανέφερε χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το ποσό αυτό θα διατίθεται για την ανανέωση του εξοπλισμού (όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, νέες στολές των αστυνομικών κ.ά.) και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος, αναφορικά με τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο επιδότησης της αγοράς θερμαστρών για τους εξωτερικούς χώρους τους, ώστε να εξυπηρετούνται και οι καπνιστές.
Η κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται να έχει εκδοθεί πριν από τις 19 Νοεμβρίου, όταν, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα γίνει και η επίσημη έναρξη της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Ηδη, πάντως, τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα, ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Προς το παρόν, οι ελεγκτές περιορίζονται σε συστάσεις προς τους παραβάτες, στάση που αναμένεται να αλλάξει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με την επιβολή αυστηρών προστίμων.
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου ελέγχθηκαν 22 επιχειρήσεις (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια) στη Λάρισα, 21 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης και Λευκός Πύργος) και 15 καταστήματα στην Αθήνα (Κεραμεικός, Αμπελόκηποι). Σε τουλάχιστον δέκα καταστήματα στη Λάρισα καταγράφηκαν παραβάσεις που αφορούσαν είτε σε καπνιστές είτε στην ύπαρξη έντονης μυρωδιάς καπνού και σταχτοδοχείων, είτε στην απουσία σήμανσης.
Στη Θεσσαλονίκη, από τα 21 καταστήματα κάπνιζαν στα τρία, ενώ στην Αθήνα, την ώρα του ελέγχου, τσιγάρο κάπνιζαν θαμώνες σε δύο καταστήματα και ναργιλέ σε τρία καταστήματα.
kathimerini