4.11.19

Το «Ατσάλινο Βέλος» πόνεσε την Αγκυρα - Χ.Ακάρ: «Ο ελληνικός "βομβαρδισμός" Τούρκων στην Κύπρο έπληξε τις ...σχέσεις μας»

Προσοχή να μη χαλάσουμε τις άριστες ...σχέσεις μας με τους τούρκους!!!
Juan
Kατά τη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου o X.Aκάρ είπε στον Έλληνα ΥΕΘΑ πως η άσκηση «Ατσάλινο βέλος» στην οποία ελληνικά F-16 «βομβάρδισαν» εικονικά θέσεις του κατοχικού Στρατού, αποτελεί «βαρύ τραύμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Είναι ήδη γνωστό πως η Αγκυρα, πέρα από το μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και νησίδες, μέσω επίσημου διαύλου εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί όπως ισχυρίζεται η άσκηση «Ατσάλινο βέλος» έγινε την στιγμή που επιχειρούσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Βόρεια Συρία.
Φυσικά έναν τέτοιο ισχυρισμό μονάχα οι Τούρκοι θα τον έκαναν.
Η Αγκυρα ενοχλείται ιδιαίτερα από την γενικότερη δραστηριοποίηση της Αθήνας σε ασκήσεις σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμαστε στην διακλαδική «Μέδουσα» με την Αίγυπτο, στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ, αλλά και στην συνοδεία αμερικανικού Β-52 από ελληνικά F-16 σε μια διαδρομή η οποία οδήγησε βόρεια της Κύπρου, βόρεια δηλαδή του κατεχόμενου τμήματος του νησιού και κατέλγε στην Βόρεια Συρία όπου πάλι δρουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Βέβαια σε ότι αφορά το τελευταίο, η όλη δραστηριότητα έγινε για να ενοχληθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία.
Έντονη είναι η ρωσική ενόχληση από την αποστολή την 1η Νοεμβρίου δύο ελληνικών F-16 με καθήκοντα προστασίας –συνοδείας ενός αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52H το οποίο πέταξε κοντά στις συριακές ακτές και στην κύρια αεροπορική βάση της RuAF Χμειμίμ στην Λαττάκεια.
Ο προβληματισμός και η όχληση είναι εμφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που μαχητικά της ΠΑ πραγματοποιούν αποστολή συνοδείας σε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, εκτός του ελληνικού εναέριου χώρου φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Συρίας πριν το αμερικανικό αεροσκάφος κατευθυνθεί στην Ιορδανία.
Η εμπλοκή αυτή της ΠΑ σε μια τέτοια αποστολή, με εικονικό βομβαρδισμό της Χμειμίμ  σε συνδυασμό με την επίσημη χρησιμοποίηση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και την άφιξη στο Στεφανοβίκειο δεκάδων αμερικανικών ελικοπτέρων φαίνεται πως δημιούργησε την δυσαρέσκεια της Μόσχας.
pronews