15.11.19

17 Νοέμβρη θα κριθεί ποιοι θέλουν τάξη… και ποιοι επενδύουν στο μπάχαλο


Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερη πόλωση και σύγκρουση στο καίριο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας. Η ανάγκη συναίνεσης που ευαγγελίζεται η ΝΔ στο όνομα του καλού κλίματος που χρειάζεται η οικονομία, δεν φαίνεται να χωράει στο ζήτημα αυτό. Εξάλλου, ενόψει του Πολυτεχνείου στήνεται σκηνικό πολέμου με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις.
Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας θα συνεχισθούν, με τη ΝΔ να εμφανίζεται αξιόπιστη στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων περί ασφάλειας στα Εξάρχεια και στα πανεπιστήμια.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αστυνομοκρατία. Πρόκειται για μία πολιτική που οπωσδήποτε του ταιριάζει ιδεολογικοπολιτικά, αλλά, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο δεν συγκινεί, αλλά μάλλον ενοχλεί τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, ακόμα και πολλούς από όσους έχουν σταθερό αντιδεξιό προσανατολισμό.
Οι τόνοι, πάντως, έχουν ανέβει τόσο και στη Βουλή, όσο και στα τηλεοπτικά πάνελ. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου (καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών) ότι η Σύγκλητος, κλείνοντας το πανεπιστήμιο, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος που κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι φλερτάρουν με το μπάχαλο.
Παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην ένταση που προκαλείται, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του δόγματος "Νόμος και Τάξη". Η ίδια δηλώνει ότι αυτή η πολιτική δεν έχει ιδεολογικό και κομματικό πρόσημο, αλλά εκ των πραγμάτων έχει ταυτιστεί με τη ΝΔ. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων έχουν εκκενωθεί δέκα υπό κατάληψη κτήρια, ενώ είναι συχνές οι επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων για την καταπολέμηση των διακινητών ναρκωτικών που έβρισκαν "άσυλο" στα Εξάρχεια.

Σε δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Το στοίχημα της κυβέρνησης, πάντως, είναι η διαχείριση της 46ης επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι προφανές ότι από τη μία επιδιώκουν η πορεία να μην καταλήξει σε εκτεταμένα επεισόδια, αλλά από την άλλη θέλουν να αποφύγουν κάποιο ατύχημα, ειδικά αυτή τη συμβολική ημέρα. Θεωρείται δεδομένο πως ο αντιεξουσιαστικός χώρος θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να κάνει επίδειξη δύναμης, προκαλώντας επεισόδια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, πιστεύουν ότι η στάση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η βουλευτής Θεανώ Φωτίου κ.α. δεν θα ωφελήσουν την Κουμουνδούρου. «Είναι άλλο πράγμα ο επαγγελματίας τρομοκράτης και άλλο ο νέος που ρίχνει μια βόμβα μολότοφ», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, σε μία έμμεση πλην σαφή προσπάθεια δικαιολόγησης. Προφανώς είναι άλλο, αλλά αυτό δεν αθωώνει το νέο που ρίχνει μολότοφ.
Στον χώρο της συμπολίτευσης, πάντως, τρίβουν τα χέρια τους, θεωρώντας πως με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβολεί τα πόδια του. Γαλάζιοι βουλευτές που πήραν τον λόγο στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, χαιρέτισαν την αυστηροποίηση των διατάξεων, γιατί, όπως είπαν, «μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία για όσους μέχρι σήμερα κατασκεύαζαν μολότοφ και έκαιγαν αθώους πολίτες, σπίτια και αστυνομικούς».
https://slpress.gr/
Στην κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση βρήκε σύμμαχο στο ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θεωρεί επιβεβλημένη την επέμβαση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Με ανακοίνωση του, μάλιστα, υπογράμμισε ότι η θέση του «διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, που συμβάλλει στην απερίσπαστη λειτουργία των πανεπιστημίων, ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου».