4.10.19

WSJ: «Οι ΗΠΑ στο έλεος του Ερντογάν - Επίκειται τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία - Αν μπουν οι Τούρκοι φεύγουμε»

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), υποστηρίζει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να στήσει από μόνη της με στρατιωτική επιχείρηση μία “ασφαλή περιοχή” στη βορειοανατολική Συρία, τότε μπορεί να υποχρεωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αποσυρθούν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υπάρχουν στοιχεία πως η Τουρκία ετοιμάζει μία μεγάλη επίθεση τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.Μάλιστα φοβούνται πως η Τουρκία δεν θα τους ειδοποιήσει καν!!
Αν πράγματι ισχυέι το συγκεκριμένο δημοσίευμα θα πρόκειται για ιστορικό χαμηλό στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ, οι οποίες ουσιαστικά θα έχουν αναγκαστεί σε έξοδο από την Τουρκία και θα έχουν εγκαταλείψει τους πιο στενούς τους συμμάχους στην περιοχή, τους Κούρδους οι οποίοι αφού έχυσαν αίμα για τα αμερικανικά συμφέροντα τώρα βλέπουν τη θέση τους να είναι παραπάνω από επισφαλής.
«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν βαθιές ανησυχίες για την απομάκρυνση των στρατευμάτων από την περιοχή και την εγκατάλειψη των στενών συμμάχων τους, των Κούρδων, σε μια αβέβαιη μοίρα, μια κίνηση που θα στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε άλλους σημερινούς και μελλοντικούς εταίρους των ΗΠΑ παγκοσμίως».γράφει η WSJ
Σύμφωνα με την είδηση της WSJ, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως βλέπουν σημάδια για αποστολή στρατού από την Τουρκία προς την βορειοανατολική Συρίακάτι το οποίο όπως λένε ένα βήμα το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα δήλωσε : “Η απόλυτη τρικυμία. Μία πραγματικά πολύ άσχημη κατάσταση. Ενδεχομένως μπορεί να μην μείνει κάποια άλλη επιλογή από την έξοδο”.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει μία διευρυμένη επιχείρηση με μεγάλο αριθμό στρατιωτών και βαριά όπλα, τότε οι ΗΠΑ με σκοπό την αποφυγή της σύγκρουσης με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ενδεχομένως να μην έχουν άλλη επιλογή, από το να αποσύρουν τους 1000 περίπου στρατιώτες που έχουν στη Συρία.
Στο κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η Τουρκία δεν θα τους έχει ενημερώσει επαρκώς έγκαιρα πριν από την έναρξη της επιχείρησης.
Μετά τη δημοσίευση του κειμένου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και σύμφωνα με πληροφορίες του ζήτησε να τιμήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την Αμερική και να συνεχιστεί η προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στα σύνορα μέσω του “μηχανισμού ασφαλείας” που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί έχουν φτάσει στο σημείο να παρακαλάνε τους Τούρκους να μην επιτεθούν για να μην τους εκθέσουν.
Σημειώνεται ότι όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ομιλούν με ένα τρόπο και μία φρασεολογία, ως η εισβολή στη βόρεια Συρία να επίκειται. Αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν το ίδιο: Φοβούνται ότι η Τουρκία δεν θα εισακούσει τις εκκλήσεις της αμερικανικής κυβέρνηση και θα εισβάλει, με τη δικαιολογία ότι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες και απειλούν την ασφάλεια της κατοχικής δύναμης.
Η κατάσταση αφορά και την χώρα μας διότι δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να υποσχεθούν (ή να έχουν ήδη υποσχεθεί) στην Τουρκία μεγάλα κομμάτια στην Αν.Μεσόγειο προκειμένου να μην επιτεθεί. Άλλωστε ξέρουν πως η Ελλάδα είναι δεδομένη.
pronews