29.10.19

Ο αλ Μπαγκντάντι πέθανε, ο ISIS ζει


Η επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του ISIS έγινε κοντά στο χωριό Μπαρίσα που βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην επιχείρηση συμμετείχαν οκτώ ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος, τα οποία έβαλαν συνολικά δύο ώρες κατά των προκαθορισμένων στόχων.

Η παρουσία του διαβόητου ηγέτη του ISIS στη συγκεκριμένη περιοχή εξέπληξε ακόμη και ειδικούς. Η επαρχία Ιντλίμπ απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή εκείνη στα συροϊρακινά σύνορα όπου πιθανολογούνταν ότι βρισκόταν ο αλ Μπαγκντάντι. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο Ιορδανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χασάν Αμπού Χανιέ:
«Αποδεικνύεται ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει μέσα, πυρήνες, στρατεύματα σε Ιράκ και Συρία, αλλά και μυστικές υπηρεσίες. Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για 18.000 μαχητές. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς έφτασε μέχρι εκεί ο αλ Μπαγκντάντι. Είναι όμως πασιφανές ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει την τεχνογνωσία για την αξιοποίηση της τοπογραφίας της εν λόγω περιοχής. Διότι επί σειρά ετών είχε τον έλεγχό της και έτσι ξέρει πώς να κινείται εκεί».
Εύκολη η διαδοχή του
Η επαρχία Ιντλίμπ και τμήματα όμορων επαρχιών είναι το τελευταίο μεγάλο τμήμα της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών. Σε πολλά μέρη κυριαρχούν τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως διάκεινται εχθρικά προς το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Το χωριό Μπαρίσα και η ευρύτερη περιοχή φέρονται να ελέγχονται από την Ανσάρ αλ Ταουχίντ που συνδέεται με την αλ Κάιντα.
Κάτοικοι του χωριού Μπαρίσα είπαν σε ρεπόρτερ του Al Jazeera ότι στο σπίτι όπου επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις έμενε εδώ και περίπου δύο χρόνια ένας άνδρας, τον οποίο γνώριζαν όλοι με το όνομα Αμπού Μοχάμεντ. Ο ίδιος και η οικογένειά του δεν είχαν ποτέ επαφές με γείτονες, ενώ ουδέποτε είχαν επισκέψεις. Τι σημαίνει όμως ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι για το μέλλον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους; Ο Ιορδανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χασάν Αμπού Χανιέ εκτιμά ότι η εξέλιξη δεν συνεπάγεται την αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης:
«Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τα τελευταία χρόνια πολλούς ηγέτες πρώτης γραμμής, όπως τους Αλ Ανμπάρι και Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι. Η οργάνωση εξακολουθεί να είναι ισχυρή και να διαθέτει λειτουργικές δομές. Γι' αυτό και είναι εύκολο να αποκτήσει άλλον ηγέτη. Έτσι διατηρεί την ισχύ της όχι μόνον σε Ιράκ και Συρία, αλλά σε άλλες οκτώ χώρες, στις οποίες έχει παρακλάδια».
Αυτός είναι ο διάδοχος;
Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία του «Ισλαμικού Κράτους» μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι είναι ένας πρώην αξιωματικός του Σαντάμ Χουσεΐν, ονόματι Αμπντουλά Καρντάς, γνωστός και ως Καρσές, «Καθηγητής» ή «Εξολοθρευτής».
Σύμφωνα με το Newsweek, o Καρντάς είχε τοποθετηθεί από τον εκλιπόντα αλ Μπαγκντάντι επικεφαλής των «Μουσουλμανικών Υποθέσεων» του ISIS.
O Καρντάς, ή αλλιώς γνωστός ως  Χάτζι Αμπντουλάχ αλ Αφάρι, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού, ο οποίος υπηρέτησε επί Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ήταν πιστός στον αλ Μπαγκντάντι ήδη από το 2003, όταν συνελήφθησαν από τους Αμερικανούς και φυλακίστηκαν στο Camp Bucca στη Βασόρα ως μέλη της αλ Κάιντα.
Ήταν επίσης έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.
Αναλυτές σε θέματα ασφαλείας τον περιγράφουν ως σκληρό και αυταρχικό, αλλά και δημοφιλή μεταξύ τζιχαντιστών. Λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για την εξόντωση όλων των αντιφρονούντων κατά την ηγεσία αλ Μπαγκντάντι.
Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής έπειτα από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, αλλά από τον περασμένο Αύγουστο είχε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες και ηγετικές θέσεις στον Καρντάς.
Κουρδικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr αναφέρουν ο Καρντάς γεννήθηκε κατά τη δεκαετία 1970 στο Ταλ Αφάρ του Ιράκ και φοίτησε σε ισλαμικές σχολές της Μοσούλης. Έχει πρωταγωνιστήσει στους διωγμούς κατά των Γιεζίντι και έχει τραυματιστεί στο δεξί πόδι κατά τη διάρκεια μάχης.
Το Αφγανιστάν χαρακτηρίζει τον θάνατό του ως «ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατία»
Το Αφγανιστάν, ωστόσο, χαρακτήρισε τον φόνο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ως ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατία, το οποίο αναμένεται να αποδυναμώσει το παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη νότια Ασία.
Το παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον ακόμη έναν εχθρό της κυβέρνησης, η οποία μάχεται από το 2001 εναντίον των Ταλιμπάν.
«Η αφγανική κυβέρνηση χαιρετίζει θερμά την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων που οδήγησε στον θάνατο του (…) Μπαγκντάντι» επεσήμανε εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Ο θάνατος αυτός (…) είναι το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτήν την οργάνωση και την τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Σεντίκ Σεντίκι.
Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, που πήρε το όνομά της από το παλιό όνομα της περιοχής στην οποία περιλαμβάνονταν μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν και περιοχές της Κεντρικής Ασίας, είχε δηλώσει πίστη στον Μπαγκντάντι, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο οργανώσεις συνδέονταν άμεσα σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ πρωτοεμφανίστηκε το 2014 στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπου διατηρεί προπύργιο. Ανακοίνωσε τη δημιουργία του τον Ιανουάριο του 2015 και έκτοτε έχει καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως στο βόρειο Αφγανιστάν, ερχόμενο συχνά σε αντιπαράθεση με τους Ταλιμπάν.
Έχει εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, αλλά πολλοί Αφγανοί αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν όντως έχει πραγματοποιήσει όλες τις επιθέσεις για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη.
Ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό και πως ο θάνατος του Μπαγκντάντι θα της επιφέρει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.
«Αναμφίβολα ο θάνατος του Μπαγκντάντι θα έχει ισχυρές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Νταές στο Αφγανιστάν» εξήγησε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης.
Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά την ισχύ του ΙΚ στο Χορασάν σε 2.000 μαχητές. Κάποιοι Αφγανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, όμως ο Χογκιάνι υπογράμμισε ότι πολλά μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή παραδοθεί τους τελευταίους μήνες.
«Τώρα περιμένουμε αύξηση των μαχητών που παραδίδονται» επεσήμανε.
Πηγή: DW.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla