8.10.19

Ελληνική Δημοκρατία...


          
Γράφει ο Αθανάσιος Καραντζίκος*

          Το 406 πΧ περί το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου έγινε στις Αργινούσες(νησιά στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο) μεγάλη ναυμαχία μεταξύ των Αθηναίων,του στόλου τους,156 τριήρεις,ηγούνται οκτώ από τους δέκα στρατηγούς,και των Σπαρτιατών,120 τριήρεις,ηγείτο ο Καλλικρατίδας.
Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναίων.
   Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών και άλλων πολεμικών υποχρεώσεων οι Αθηναίοι στρατηγοί δεν μπόρεσαν να διασώσουν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλεξαν τις σορούς των περίπου 5000 συμπολεμιστών τους για να ταφούν με τιμές στην πατρίδα τους σύμφωνα με τους νόμους.



Η παράλειψη αυτή θεωρήθηκε εγκληματική και έξι από τους οκτώ στρατηγούς που ήταν στη ναυμαχία (οι δύο διέφυγαν πριν από τη δίκη),μαζί και με άλλους κατωτέρους καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν σύμφωνα με τους νόμους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας για την απόδοση τιμών στους νεκρούς των πολέμων.
         Στη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει καυχόμενος ότι "τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια και ότι τους πρωθυπουργούς τους κρίνει ο λαός στις εκλογές".

Έτσι με ένα νέο είδος "Δημοκρατίας" αμνηστεύονται στη σύγχρονη Ελλάδα και εξασφαλίζουν ατιμωρησία οι πολιτικοί,οι οποίοι έτσι τίθενται υπεράνω των νόμων.

Σε άλλες δημοκρατικές χώρες όμως συμβαίνει κάτι άλλο.Πρόεδροι,πρωθυπουργοί,υπουργοί κλπ λογοδοτούν ενώπιον των δικαστηρίων και άν αποδειχθεί η ενοχή τους καταδικάζονται σύμφωνα με τους νόμους.
Στη σύγχρονη Ελλάδα ,χώρα που καυχάται ότι είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας,οι δημοκρατικοί κανόνες εφαρμόζονται κατά ιδιάζοντα τρόπο. 
  
                           
_________________

  * Αντιστράτηγος ε.α.