14.10.19

Συρία: Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων στη σχέση των Τούρκων με τη Μόσχα

Τις τελευταίες ώρες έχουν εμφανιστεί οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις “διάστασης απόψεων” ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, αναφορικά με την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Όλα αυτά έχουν ως επιστέγασμα τον προειδοποιητικό βομβαρδισμό δυνάμεων ισλαμιστών μαχητών που λειτουργούν ως εμπροστοφυλακή της Τουρκίας, στην περιοχή της Μάνπιτζ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα τουρκικά στρατεύματα φαίνεται πως προσπαθούν να μπλοκάρουν τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που συνδέει το Χαλέπι με το διοικητικό κέντρο του Χασέκε.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Ihbaria, πραγματοποιούνται συγκρούσεις των δυνάμεων αυτοάμυνας του λαού (SNA) με κουρδικές πολιτοφυλακές, κοντά στους οικισμούς Tuveigel και Al-Khoveish. Κούρδοι μαχητές αποκρούουν τις επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων, αναφέρει το TASS.
Τη Δευτέρα, ο συριακός στρατός προχώρησε στον αυτοκινητόδρομο Χαλέπι-Χασέκε, αυτόν που προσπαθούν να “ασφαλίσουν” οι Τούρκοι, στην περιοχή Tell Tamer. Αναμένεται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ, θα εισέλθουν τις επόμενες ώρες στην πόλη Kobani (Ain al-Arab) που βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από το Χαλέπι.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας δεν συμμορφώνεται πλήρως με την αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος Προεδρικός Βοηθός Γιούρι Ουσακόφ, σε μια δήλωση αποκαλυπτική των – προβλέψιμων – διαφωνιών που έχουν παρουσιαστεί ανάμεσα στη Άγκυρα και τη Μόσχα, κάνοντας τη ζωή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των στρατηγών του δύσκολη.
Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να εξηγεί και τις ενδείξεις νευρικότητας στις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται λάβρος κατά πάντων, κυρίως κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ ίσως πλέον απέχουμε ώρες από την ανακοίνωση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ…