12.10.19

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν «κατά λάθος» αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία - Έντρομοι έτρεχαν οι Αμερικανοί για να σωθούν

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν «κατά λάθος» αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία - Έντρομοι έτρεχαν οι Αμερικανοί για να σωθούν

Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ κατά της βάσης αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού των ειδικών δυνάμεων στο λόφο Mashtenour στην περιοχή της πόλης Κομπάνι στη Συρία λίγο πριν πέσει η ήλιος και απ'ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, η βάση καταστράφηκε, αφού φλέγεται μέχρι αυτή την στιγμή.



Ο Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου που ερωτήθηκε και παραδέχθηκε την επίθεση δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που ήταν στην βάση, αλλά δήλωσε ότι ήταν "μικροί αριθμοί", δηλαδή κάπου μεταξύ 15 και 100 στρατιωτών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν τάχιστα για να διασωθούν διότι η επίθεση ήταν πολύ ισχυρή.


Ουσιαστικά ο αξιωματούχος του Πενταγώνου λέει εμμέσως πως «δύσκολα» η επίθεση αυτή έγινε κατά λάθος, όμως για την Τουρκία μία ενδεχόμενη επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εκφοβιστική αφού θα πολλαπλασιάσει τις αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον πρέπει να παραμείνουν σε μία περιοχή που προελαύνει ο τουρκικός Στρατός και οι σύμμαχοί του.


Πάντως όπως αναφέρει το Reuters μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, λόγω της ταχύτατης αποχώρησης των Αμερικανών.


Την πληροφορία την έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ και την επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.


H Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η επίθεση έγινε «κατά λάθος», διότι πέρασαν τους Αμερικανούς για Κούρδους.


Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των Η.Π.Α. "ως προς το εκατοστό".


Το ότι οι Τούρκοι γνώριζαν την ύπαρξη Αμερικανικών στρατευμάτων επιβεβαιώνει με tweet της και η ανταποκρίτρια του Independent Josie Ensor η οποία υποστηρίζει πως αξιωματούχος του συνασπισμού της είπε «Ήξεραν ότι είμαστε εκεί, τους είπαμε τη θέση μας. Δεν υπάρχει άλλος στόχος στην περιοχή. Προσπαθούν να μας οδηγήσουν έξω. Εάν η Τουρκία μας αναγκάσει να φύγουμε, ώστε να καταλάβει το Κόμπανι, τελείωσαν όλα».


Μάλιστα αναφέρει πως η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή που οι Αμερικανοί «σκέφτηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά, αλλά μετά το ξανασκέφτηκαν γιατί δεν έχουν ούτε πυροβόλα, ούτε ρουκετοβόλα και αν απαντούσαν με τα πικρά πυροβόλα των τεθωρακισμένων τους θα ήταν αυτοκτονία».


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κουρδικά μέσα κάνουν λόγω και για δύο Γάλλους τραυματίες στρατιώτες και ότι μάλιστα εκείνοι ενεπλάκησαν σε μάχη με τους Τούρκους.


https://www.pronews.gr