15.10.19

Κυρώσεις κατά Aκάρ, Ντονμέζ & Σοϊλού υπέγραψε ο Ν.Τραμπ: Ο Ερντογάν δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι - Βολική αναδίπλωση;


Κυρώσεις κατά Aκάρ, Ντονμέζ & Σοϊλού υπέγραψε ο Ν.Τραμπ: Ο Ερντογάν δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι - Βολική αναδίπλωση;

Κυρώσεις κατά τριών υπουργών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε προ ολίγου ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν μετα την υπογραφή τους απο τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις είναι κατά Χ.Ακάρ, Φ.Ντονμέζ και
Mάλιστα οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα επιτεθεί στο κουρδικό Κομπάνι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος [Τραμπ] ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.
«Ο πρόεδρος εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».
Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.
Πάντως η «ζημιά» έχει ήδη  γίνει. Το γόητρο των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή έχει υποστεί πλήγματα καθώς πλέον έχει δημιοργηθεί η εικόνα πως αυτοί που κάνουν κουμάντο στην περιοχή είναι πλέον οι Ρώσοι. Η πρόσφατη αυτή ενέργεια των κυρώσεων μοιάζει περισσότερο ως μια «βολική» αναδίπλωση και για τις ΗΠΑ και για την Τουρκία.
Άλλωστε η Τουρκία ήδη έχει πετύχει αυτό που θέλει. Έχει αναγκάσει τους Κούρδους να επιστρέψουν στον συριακό εθνικό «κορμό» για να σωθούν...
Μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων εξελίξεων στην Συρία είναι η Ρωσία καθώς πετυχαίνει την επανενσωμάτωση των Κούρδων στον συριακό εθνικό «κορμό» και την «αποβολή» των Αμερικανών από την Συρία και ουσιαστικά από όλη την Μέση Ανατολή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το «τόξο» Λίβανος-Συρία-Ιράκ το οποίο και καταλήγει στο Ιράν.
Και λέμε «αποβολή» διότι αυτό δεν θα γίνονταν εάν δεν επέμεναν οι Τούρκοι στις απειλές τους για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη την στιγμή που υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές αυτές.
Ταυτόχρονα η Μόσχα ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο την Άγκυρα για την αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της και συνεπώς η στρατηγική τους σχέση συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Δεν είναι τυχαία η πρόσκληση Άσαντ στους Κούρδους για επανένταξή τους στο συριακό κράτος και στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Μ.Άσαντ δεν κάνει τίποτα χωρίς να ενημερώσει την Μόσχα και χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες τους.
Άλλωστε το οφείλει στους Ρώσους ότι παρέμεινε στην εξουσία και μάλιστα... ζωντανός.
Οι Κούρδοι από μόνοι τους αναγκάστηκαν να ζητήσουν την βοήθεια του Μ.Άσαντ και οι Τούρκοι τώρα «υποχρεώνονται» να διαπραγματευτούν με τους Κούρδους...
pronews