9.10.19

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Συρία


Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εισβάλουν στο συριακό έδαφος νωρίς το πρωί της 9ης Οκτωβρίου, με στόχο κατ' αρχάς τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων και μήκους 120 χιλιομέτρων εντός της περιοχής. Την πληροφορία αυτή ωστόσο διέψευσε λίγη ώρα μετά το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατες πηγές στην Άγκυρα.
Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως η στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας είναι υπαρκτή και επεκτείνεται σε ιρακινά εδάφη, όπου βρίσκονται βάσεις και οπλικά συστήματα του PKK (όρος Καντίλ). 

Σε αυτήν την περιοχή δραστηριοποιείται η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία θεωρείται ο ένοπλος βραχίονας του PKK και έχει εξοπλιστεί ακόμη και με βαρέα οπλικά συστήματα από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS). 
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, μια μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων εισήλθε κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή, όπως δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την κουρδική πλευρά.
Η αμερικανική διπλωματία και το αλαλούμ στη βόρειο Συρία
Το κενό νιώθουν πρώτοι οι Κούρδοι της Συρίας, ενώ οι κύριοι παράγοντες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα  -Ιράν, Ρωσία και Τουρκία- αναμένεται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουν το μερίδιό τους.
Αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα διεξήγαγαν κοινές περιπολίες στα βορειοανατολικά της Συρίας προτού ο Τραμπ αποφασίσει να ανοίξει τον δρόμο για μία τουρκική εισβολή (ζώνη ασφαλείας, όπως προτιμά να την αποκαλεί η Άγκυρα). Η Ρωσία, το Ιράν, το καθεστώς της Συρίας αλλά και οι τζιχαντιστές του ISIS κερδίζουν έδαφος στη Συρία, μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσει από τον Βορρά της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την από καιρό  επαπειλούμενη τουρκική εισβολή.
Ενώ ο Τραμπ έχει προβεί στο παρελθόν σε παρόμοια ανακοίνωση-έκπληξη, ένας σχετικά μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών (150 σύμφωνα με ισραηλινές πηγές) κατά μήκος των βόρειων συνόρων αποχώρησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, κίνηση που καθιστά ασαφές πόσο βαθιά προτίθεται να προχωρήσει η Τουρκία στα εδάφη της Συρίας. Επίσημα η ζώνη ασφαλείας έχει βάθος 30 χιλιόμετρα. Όμως ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για τους τζιχαντιστές αιχμαλώτους. Το στρατόπεδο όπου κρατούνται τα μέλη του ISIS (Iσλαμικό Χαλιφάτο) απέχει 67 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.
Η προτεινόμενη ασφαλής ζώνη από την Τουρκία
Η Τουρκία θέλει να εκδιώξει τις Συριακές Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αλλά και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, τις οποίες θεωρεί «απειλή», ενώ παράλληλα σχεδιάζει να δημιουργήσει «ασφαλή ζώνη» για την επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Η Άγκυρα σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση στη «Ζώνη Ασφαλείας» 2.500.000 Αράβων σουνιτών από τη Συρία που ζουν ως πρόσφυγες στην Τουρκία σε τρία αστικά κέντρα στα κουρδικά εδάφη. Η κατασκευή των αστικών αυτών κέντρων θα επιβαρύνει οικονομικά την Ε.Ε., σύμφωνα με το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν.
Η αντίδραση της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Δαμασκού θα είναι μια συντονισμένη ανταλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και των βασικών μελών της διαδικασίας της Αστάνα - την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Συρίας που καθοδηγείται από τη Ρωσία και το Ιράν, που επιθυμούν να παραμείνει πρόεδρος στη Συρία ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το ρωσικό παιχνίδι ισχύος στο Idlib
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να εδραιώσει η Μόσχα τη θέση της ως μεσολαβητής εξουσίας σε ενδεχόμενη ειρήνη στη Συρία, παραδίδοντας το Idlib στα δυτικά της χώρας στις δυνάμεις του Άσαντ.
Ως βασικός στρατιωτικός εταίρος στις δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος, η Ρωσία έχει απογοητευτεί από την αδυναμία της Τουρκίας να αφοπλίσει τους τζιχαντιστές αντάρτες Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στο Idlib.
Αλλά το προφανές αντάλλαγμα με την Τουρκία σημαίνει ότι πολλοί επαναστάτες θα στραφούν σε νέο μέτωπο που ανοίγει με την τουρκική εισβολή στα ανατολικά. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να δώσει στον Άσαντ το πράσινο φως για να ανακτήσει το βασικό του έδαφος σε τελικό μέτωπο του οκταετούς πολέμου.
Αναδυόμενο «ισλαμικό κράτος»;
Ενώ ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στον παγκόσμιο αντισημιτικό κρατικό συνασπισμό Brett McGurk, περιέγραψε την απόφαση του Τραμπ ως «δώρο στη Ρωσία, στο Ιράν και στο ISIS», ο Salih Muslim φοβόταν ότι τους Κούρδους της Συρίας μπορεί να τους διαδεχθούν οι τζιχαντιστές μαχητές (Σαλαφιστές) από την Idlib.
Η Τουρκία «πρόκειται να φέρει όλους αυτούς τους τζιχαντιστές πιο κοντά σε αυτόν τον τομέα και ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα είδος επικράτειας που θα ανήκει ακριβώς σε αυτούς τους Σαλαφιστές» δήλωσε ο Salih Muslim.
 «Η Τουρκία ήταν ευτυχισμένη όταν αυτοί οι τζιχαντιστές βρίσκονταν στα σύνορα και διαπραγματεύονταν μαζί τους την παράνομη διακίνηση πετρελαίου. Ίσως λοιπόν η Τουρκία να ευνοήσει την επανίδρυση του Χαλιφάτου».
Η πολιτοφυλακή του SDF θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους περίπου 70.000 ισλαμιστές κρατούμενους μαχητές σε στρατόπεδα υπό τον έλεγχό της, σε μια στιγμή που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για τη μάχη με την Τουρκία στον Βορρά.
Ο Salih Muslim αμφισβήτησε τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τουρκία θα αναλάβει τώρα την ευθύνη για τους κρατουμένους.
 «Τα μέλη του ISIS υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία, εξοπλίσθηκαν και η Άγκυρα τα έστειλε στη Συρία. Πώς μπορούν τώρα να καταστούν υπεύθυνοι για τον ασφαλή περιορισμό τους; Ή μήπως πρόκειται για αναδιοργάνωση των τζιχαντιστών, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εκβιαστικός μοχλός κατά της Ευρώπης;».
Πηγή: Deutsche Welle, Bloomberg,  zougla.gr