31.10.19

Αποκλεισμός των πολιτών από την κατάθεση στεφάνων στη Δράμα



Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*


Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και οι Έλληνες προσέρχονται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για αυτούς που αρνήθηκαν να παραδώσουν την πατρίδα μας το 1940 και έπεσαν ηρωικά για το ελληνικό έθνος. Ειδικά την εποχή που διανύουμε οι Έλληνες έχουμε ανάγκη τα παραδείγματα του ηρωικού ΟΧΙ, ώστε να νιώσουμε ότι υπάρχει ελπίδα στον εθνικό μας κατήφορο.

Έτσι λοιπόν και στη Δράμα, όπως σε κάθε πόλη της Ελλάδας, οι πολίτες αφού πρώτα λειτουργήθηκαν στην εκκλησία,στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το μνημείο της πόλης όπου γίνεται η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, μετά από την οποία θα ακολουθούσε η παρέλαση.
Μαζί με τους υπόλοιπους Δραμινούς πολίτες, κινηθήκαμε προς το μνημείο και εμείς ως μέλη της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί». Το μνημείο αυτό είναι το άγαλμα της Ελευθερίας και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, στον κήπο της Δράμας. Πλησιάζοντας λοιπόν τον χώρο του μνημείου αυτού, διαπιστώσαμε ότι η αστυνομία είχε τοποθετήσει σχοινιά περιμετρικά του μνημείου και σε αρκετά μέτρα από αυτό, ώστε να μη μπορούν να πλησιάσουν οι πολίτες κοντά στην τελετή κατάθεσης στεφάνων. Επίσης, υπήρχαν τόσοι πολλοί αστυνομικοί, ώστε ορισμένοι πολίτες είπαν ότι «οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από τον υπόλοιπο κόσμο».
Γεγονός είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ήταν συνηθισμένες με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με την κυβέρνηση που άσκησε ωμή βία εναντίον του ελληνικού λαού, με την κυβέρνηση που είχε τραμπούκικη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά την οποία «νιώσαμε μέσα στο πετσί μας».
Γεγονός επίσης είναι ότι περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και όμως, αποκλείστηκε με σχοινιά ο χώρος του μνημείου για να μην πλησιάσουμε κοντά στην τελετή και η ευρύτερη περιοχή ήταν γεμάτη από αστυνομικούς.
Θα μου πείτε, δικαίωμά τους είναι να κάνουν ότι νομίζουν σωστό. Και δικό μας δικαίωμα όμως είναι να κρίνουμε τα έργα τους και να τους συγκρίνουμε με τους προηγούμενους όποτε θεωρούμε ότι κινούνται στα ίδια μονοπάτια με αυτούς.
Αυτός ο αποκλεισμός του μνημείου ήταν η αφορμή να ακουστεί από πολλούς Δραμινούς η λέξη «ΝΤΡΟΠΗ», η οποία απευθυνόταν φυσικά προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η λέξη «ντροπή» ακούστηκε και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της παρέλασης όταν οι πολίτες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα κοντά στην εξέδρα των επισήμων αλλά και απέναντι από αυτήν. Έχουν οι επίσημοι – τουλάχιστον οι πολιτικοί – την ανάγκη να προστατευτούν από τους πολίτες στους οποίους οφείλουν την εκλογή τους, άρα και την παρουσία τους στη συγκεκριμένη εξέδρα; Ας απαντήσουν οι ίδιοι.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την ημέρα δεν φάνηκε να υπάρχει κίνδυνος να γίνουν επεισόδια, δεν υπήρχαν ούτε καν ενδείξεις για φόβο πρόκλησης επεισοδίων. Αυτό, εάν δεν το κατάλαβε η διοίκηση της αστυνομίας,τότε δεν έκανε σωστά τη δουλειά της γιατί οφείλει να ερευνά και να παρατηρεί ώστε να γνωρίζει πότε υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων και πότε όχι.
Αλγεινή λοιπόν εντύπωση προκάλεσαν αυτά τα μέτρα στους πολίτες, οι οποίοι αντί να επικεντρωθούν στο μήνυμα της ημέρας και να χαρούν για τις εκδηλώσεις αυτής της επετείου, «στόλισαν» καταλλήλως αυτούς που μας κυβερνούν.
Φυσικά η αστυνομία ως εκτελεστικό όργανο υπακούει στους πολιτικούς προϊσταμένους της. Όπως έκανε και λίγες ημέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές και υπάκουσε στην διαταγή του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, κ. Χρήστου Καραγιαννίδη(ήταν άραγε προϊστάμενος της;) και προσήγαγεστο κτίριο της αστυνομίας τα μέλη της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί» μεταξύ των οποίων και ένα επτάχρονο κοριτσάκι το οποίο έκλαιγε ασταμάτητα.
Έτσι και τώρα, προφανώς θα υπήρξε πολιτική άνωθεν εντολή για αυτή τη συμπεριφορά της αστυνομίας, ώστε να περιφράξει το μνημείο με σχοινιά και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση, να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών στο χώρο της εκδήλωσης και να τοποθετήσει κιγκλιδώματα κοντά στην εξέδρα των επισήμων αλλά και απέναντι από αυτήν.
Ας αναλάβει τώρα την πολιτική ευθύνη αυτός ο «φωτεινός» νους της κυβέρνησης που έδωσε την άδεια για αυτά τα καραγκιοζιλίκια τα οποία μας θύμισαν τις πρακτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Υ.Γ.: Για την ιστορία να πούμε ότι εμείς ως ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί» συμμετείχαμε με κόσμιο τρόπο στην τελετή κατάθεσης στεφάνων, κρατώντας απλά τέσσερα μικρά πανό στα οποία αναγραφόταν τα εξής συνθήματα: «ΚΑΤΣΙΦΑ ΕΙΣΑΙ ΗΡΩΑΣ», «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ», «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ». Το πρώτο σύνθημα φυσικά αφορούσε τον Ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια από Αλβανούς αστυνομικούς στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου ακριβώς πριν από έναν χρόνο, την 28η Οκτωβρίου 2018.


*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.