17.10.19

Ντ.Τραμπ: «Συμφωνήσαμε με την Τουρκία - Ευχαριστώ Ρ.Τ.Ερντογάν» - Κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες

Ντ.Τραμπ: «Συμφωνήσαμε με την Τουρκία - Ευχαριστώ Ρ.Τ.Ερντογάν» - Κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες
Φυσικά, μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει τις "αγαθές" προθέσεις  του  Ερντογάν!
Juan
Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε πριν λίγο στο twitter ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για τη Συρία, μάλιστα... ευχαρίστησε και τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, ήρθαν Άγκυρα και Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Όπως διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, η εκεχειρία θα διαρκέσει για 120 ώρες, δηλαδή 5 ημέρες και πρόσθεσε πως ελπίζει να είναι το πρώτο βήμα για μία μόνιμη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.
Στη διάρκεια των 120 αυτών ωρών οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» με την Τουρκία.
Μάλιστα οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία για τις επόμενες 5 ημέρες, ενώ όταν υπογραφεί μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα αποσύρουν όλες τις κυρώσεις.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόσυρση του YPG από τα σύνορα με την Τουρκία. 
Όπως είπε και ο Μ.Πενς σε ερώτηση για το αν πέτυχε να σταματήσει η βία, «Το επιτύχαμε αυτό. Επιτύχαμε επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το YPG για να απομακρυνθούν από την περιοχή για να δημιουργήσουμε περισσότερη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην εν λόγω ζώνη ασφαλείας και θα εργαστούμε πολύ σοβαρά για να το επιτύχουμε αυτό και πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια την περίοδο των 120 ωρών και μετά από αυτήν θα είναι μόνιμη κατάπαυση του πυρός,»
Μάλιστα ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν,καθώς η συμφνωία θα περιλαμβάνει
Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας είπε στο CNN ότι οι «τρομοκράτες» θα αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» εντός πέντε ημερών και ότι η Τουρκία θα «περιπολεί» την περιοχή μετά από αυτό. Είπε επίσης στο CNN ότι η «στρατιωτική επιχείρηση είχε αποτέλεσμα».
Βέβαια υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει στις περιοχές των Κούρδων που έχει πάει ήδη ο συριακός Στρατός, αν και όπως όλα δείχνουν αυτό θα λυθεί στην επίσκεψη του Ρ.τ.Ερντογάν στη Μόσχα στις 22 Οκτωβρίου.
"Το "πάγωμα" της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών", είπε ο Τσαβούσογλου "καρφώνοντας" τους Κούρδους!
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα λεπτά αφότου Μάικ Πενς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην Συρία. 
ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Τουρκία «πήρε αυτό που ήθελε», ενώ πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε να καταστραφούν τόσο ο βαρέως οπλισμός όσο και οι φρουρούμενες θέσεις και οι οχυρώσεις των Κούρδων.
«Μέσα σε 120 ώρες το YPG/PKK θα εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας. Δεν είναι τερματισμός της επιχείρησης, είναι "πάγωμα"» είπε χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη Τύπου του Πενς μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν:


Νέο Tweet από Ντ.Τραμπ: «Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να είχε γίνει πριν 3 ημέρες χρειάστηκε ''σκληρή αγάπη'» (στον Ρ.Τ.Ερντογάν)
This is a great day for civilization. I am proud of the United States for sticking by me in following a necessary, but somewhat unconventional, path. People have been trying to make this “Deal” for many years. Millions of lives will be saved. Congratulations to ALL!
20,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
pronews