16.9.19

Κίνδυνος σύγκρουσης με ΗΠΑ - Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συμφώνησαν στην έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του YPG!


Σε μια δήλωση που μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» προχώρησε πριν από λίγη ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν. στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε:
«Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν θα φέρουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε άλλο επίπεδο, εξαφανίζοντας τους τρομοκράτες του YPG στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη».

Turkey, Russia, Iran will carry fight against terror to another level by eliminating terrorists (YPG) in east of Euphrates River: Erdogan says according to @anadoluagency

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ali Özkök

Εάν η δήλωση αυτή ευσταθεί και  κυρίως η Ρωσία και η Τουρκία εξαπολύσουν, κύμα εξολόθευσης του YPG  ανατολικά του Ευφράτη, τότε ο κίνδυνος ανάφλεξης, γενικής αυτή τη φορά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε μια τέτοια απόφαση καθώς έχουν αναλάβει πρακτικά την προστασία των κουρδικών πληθυσμών και ενόπλων και είναι η μόνη δύναμη που τους χωρίζει από μια ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία.
Πάντως την πιθανότητα αυτή ενισχύει και η δήλωση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί την διάλυση της Συρίας σε κρατίδια.


Φυσικά ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ είναι υπέρ μια τέτοιας προοπτικής καθώς δεν θέλει να δει τη χώρα του να οδηγείται σε εθνικό ακρωτηριασμό από τις κουρδικές βλέψεις για ίδρυση κράτους στη βόρεια και ανατολική Συρία, κάτι που επίσης δεν θέλει ούτε η Άγκυρα αλλά για τους δικούς της εντελώς διαφορετικούς λόγους.
Και πάλι όμως εδώ το κρίσιμο ζήτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, καθώς εάν αποφασίσουν να προστατεύουν τους Κούρδους τότε αυτό θα σημάνει εξελίξεις.

https://www.pronews.gr/