4.9.19

«Εμφύλιος» ισλαμιστών-κεμαλιστών στην Τουρκία - Κ.Κιλιντσάρογλου: «Θα "ξηλώσουμε" την πολιτική Ερντογάν-Στροφή προς ΗΠΑ»

Πτώση στη δημοτικότητα Ερντογάν -Κιλιντσάρογλου: "Γιατί πήραμε S-400; Θα πολεμήσουμε με την Ελλάδα;"
Εμφύλιος Κεμαλιστών-Ισλαμιστών στην Τουρκία με πρωτοφανείς απειλές κατά του Ε.Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ρ.Τ.Ερντογάν και μήνυμα προς την Δύση από τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου για "ολοκληρωτική στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας" μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση το CHP.

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που πέτυχε πολλές νίκες στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, μίλησε για "στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της χώρας μόλις φύγει από την εξουσία ο Ρ.Τ.Ερντογάν".
"Ισως να δώσουμε πίσω τους S-400. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί τους πήραμε. Ποιος θα μας επιτεθεί;
Υπάρχουν ήδη S-200 στην Συρία μαζί με ρωσικές δυνάμεις. Το σύστημα είναι tο πιο ισχυρό αντιαεροπορικό στην Μέση Ανατολή. Ολοι το γνωρίζουν.
Δεν έχουμε πρόβλημα με το Ιράν από την εποχή με το Qasr-i Shirin.
Η Ρωσία θα μας επιτεθεί;
Θα πολεμήσουμε με την Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχει ανάγκη για αντιαεροπορικό σύστημα στην Τουρκία; Αυτό είναι ένα διαφορετικό πράγμα αλλά πρέπει να πεις γιατί, πως και τι συμβαίνει" πρόσθεσε.
 Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Μετροπόλ» σχεδόν 1 στους 2 Τούρκους δεν εγκρίνει το έργο του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του τον τελευταίο χρόνο.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα τελευταίας δημοσκόπησης, η πτώση στη δημοτικότητά του «αγγίζει» τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Μόνο το 44% εγκρίνει το κυβερνητικό έργο του Ερντογάν, όταν πέρυσι τον ίδιο χρόνο το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 53.1%. Αντίστοιχα όσοι δεν εγκρίνουν ανήλθαν στο 48.5%.
Σοϊλού σε Ιμάμογλου: "Θα σε καταστρέψω"
Mε μία πρωτοφανή λεκτική επίθεση κατά του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, προέβη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προειδοποιώντας τον Εκρέμ Ιμάμογλου ότι θα τον…πατήσουν κάτω, αν ασχολείται με άλλες δουλειές πέραν των καθηκόντων του.
«Στο λέω και στο υπογραμμίζω: Κάνε τη δουλειά σου και θα σε επικροτήσουμε.
Αυτή η χώρα χειρίζεται αυτή την τρομοκρατική οργάνωση εδώ και 40 χρόνια…
Αν ανακατεύεσαι σε πράγματα που δεν είναι δουλειά σου, θα σε πατήσουμε κάτω! Καθαρά και ξάστερα!».
Με αυτή τη φράση ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών άσκησε… λογοκρισία σε μία κίνηση που έκανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου να συναντηθεί με τους τρεις δημάρχους που προ ημερών καθαίρεσε η κυβέρνηση.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε ταχθεί εναντίον της καθαίρεσης 3 δημάρχων σε αντίστοιχους δήμους στα ΝΑ της χώρας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό εκλεγμένοι από το λαό δήμαρχοι να «απολύονται» από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση «πλήγμα κατά της δημοκρατίας».
«Είναι ντροπή», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, «όταν έχει αποδειχθεί δημόσια η σχέση των εν λόγω δημάρχων με το κουρδικό ΡΚΚ». «Αυτό το κράτος δεν στάθηκε στα πόδια του τα τελευταία 2.200 χρόνια με μαϊμουδιές, αλλά με τους κανόνες του και την ενότητά του», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Στη διαμάχη ενεπλάκη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) για να υποστηρίξει τον εκλεγμένο του δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών «να μάθει τα όριά του και να μην απειλεί τον δις εκλεγμένο δήμαρχο της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου».
Η φράση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας με τα στρατόπεδα να έχουν χωριστεί και πάλι στα δύο. Με τον πρόεδρο ή με το δήμαρχο; Είναι σαφές πλέον ότι Ερντογάν και Ιμάμογλου είναι αυτή τη στιγμή οι δύο μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι η δημοτικότητά του και το αξίωμά του έχουν ήδη δεχθεί σοβαρές «απειλές» από το νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό και έχει πλέον αποδυθεί και ο ίδιος και η κυβέρνησή του σε μία… άσκηση κριτικής του κάθε βήματος και απόφασης που λαμβάνει ο… καινούριος.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου -ο οποίος «κόστισε» στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τη μεγαλύτερη ήττα στην πολιτική σταδιοδρομία του, όταν κέρδισε το κυβερνών κόμμα AKP στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου-έχει επικρίνει την κίνηση αυτή ως παράνομη και μη δημοκρατική και έχει ζητήσει να αρθεί.
Το σαββατοκύριακο ο Ιμάμογλου –ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και υποστηρίχθηκε από το HDP στις εκλογές του Ιουνίου– επισκέφθηκε την κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ και συναντήθηκε με δύο από τους καθαιρεθέντες δημάρχους.
Τα σχόλια αυτά γίνονται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Ιμάμογλου ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε τη μεταβίβαση άνω των 350 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (61 εκατ. δολάρια) σε μερικά ιδρύματα που υποστηρίζουν το AKP, σε μια από τις πρώτες κινήσεις του εναντίον του Ερντογάν από τότε που εξελέγη.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως πως η κυβέρνησή του θα αντικαταστήσει επίσης δημάρχους σε άλλες περιοχές της χώρας, αν διαπιστωθεί ότι συνδέονται με Κούρδους μαχητές. Όμως ο Ιμάμογλου απέρριψε τα σχόλια αυτά ως άνευ νοήματος και θλιβερά.


Ballandıra ballandıra anlatıyor. Sarılmışlar, kucaklaşmışlar, halay çekmişler... Allah neşenizi arttırsın, gözümüz yok.

Diyarbakır'a gitmişken, Hacire Ana'ya da bir uğrasaydın.
Oğlunun nasıl kaçırıldığını, bir oğlunun nasıl infaz edildiğini onun ağzından bir dinleseydin bari.
13 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό





On my way to a wedding in Batman, I stopped to visit the elected mayors of Diyarbakır and Mardin.

We shall always safeguard democracy and the national will, and never deviate from justice and the rule of law. These principles must be protected all across Turkey.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
113 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
pronews.gr