27.9.19

Χάσμα στη Βουλή για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Έλυσαν όλα τα προβλήματα και ασχολούνται με τις αηδίες της "πανθρησκείας" ποιοι; Οι  ΑΘΕΟΙ !!!
Juan
Πλήρης διάσταση απόψεων και διαφωνία επί του θέματος των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, μεταξύ κυβέρνησης και του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή ειδική επί του συγκεκριμένου θέματος συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος. Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριληφθεί στον αναθεωρημένο καταστατικό χάρτη η αναφορά περί «ουδετερόθρησκου» κράτους.

«Προσπαθούν να ενσωματώσουν, να προσθέσουν ιδεολογικού περιεχομένου αφηγήματα που περιέχουν αριστερές κοινοτοπίες, (κυνοτoπίες-Juan) χιλιοειπωμένα πράγματα προκειμένου να έχουμε να λέμε», σχολίασε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Κ. Τζαβάρας, για να προσθέσει με αφορμή άλλες προτάσεις όπως εκείνες οι οποίες αφορούν επί παραδείγματι το ζήτημα του τύπου της ορκωμοσίας των πολιτικών προσώπων: «Αν υπάρχει κάτι για το οποίο κάποτε θα πρέπει να δούμε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αυτές δεν χρειάζεται να γίνουν σε συνταγματικό επίπεδο, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις σε επίπεδο κοινής νομοθεσίας –και μπορεί να γίνει– χωρίς βεβαίως ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό ζήτημα».
Από την πλευρά του ο ...κ. Γ. Κατρούγκαλος  (!!!) επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης του κόμματός του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πολιτεία θεωρεί τους Ελληνες ίσους. Ενας άθεος Ελληνας, είναι Ελληνας. Ενας Εβραίος Ελληνας, είναι Ελληνας. Και απέναντι σε όλους αυτούς, λοιπόν, η πολιτεία θα πρέπει να απευθύνεται με ουδέτερο τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, σε όλες τις διαδικασίες θα έπρεπε να προβλέπονται μόνο ουδέτεροι θρησκευτικά πολιτικοί τρόποι επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος».
«Προσθήκη αστερίσκου»
Στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας «βαρβαρική λέξη το ουδετερόθρησκο κράτος», πρότεινε να γίνει συζήτηση περί αναφοράς «με προσθήκη αστερίσκου στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος» σε «διακριτούς ρόλους Πολιτείας - Εκκλησίας». Μια πρόταση για την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο αναζήτησης κοινού τόπου με το ΚΙΝΑΛ ή και με άλλα κόμματα. Υπέρ του πλήρους διαχωρισμού τάχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ εντελώς αντίθετη σε μια τέτοια αλλαγή του Συντάγματος τάχθηκε η Ελληνική Λύση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στον διεθνιστικό του προσανατολισμό και στη μεθόδευση ατόνησης του εθνικού κράτους και των εθνικών χαρακτηριστικών του κράτους και της κοινωνίας, υποστήριξε την αναθεώρηση προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ουδετερότητας», σχολίασε ο Κ. Χήτας. «Το ΜέΡΑ 25 τάσσεται αταλάντευτα υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας υπό την έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των θρησκειών και της απόρριψης οποιασδήποτε αναφοράς ή ερμηνείας που συντείνει στην αναγνώριση επίσημης θρησκείας του κράτους», υπογράμμισε από την πλευρά της η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου.
Για «ιδεολογικοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας και όχι θεσμική εθνικοπολιτική και δικαιοπολιτική προσέγγιση» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του επί του θέματος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρ. Στυλιανίδης για να συμπληρώσει: «Το αφηρημένο της έννοιας “ουδετερόθρησκο κράτος” οδηγεί μάλλον σε ένα κράτος θρησκευτικά αδιάφορο, κάτι που σαφώς μπορεί να κλονίσει τον αξιακό πυρήνα του Συντάγματός μας και να μας απομακρύνει από τη συνταγματική και ιστορική μας ρίζα».
Στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το χθεσινό ζήτημα, και να ανοίξει το κεφάλαιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
kathimerini
Έντυπη