19.9.19

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης σε πέντε πλατείες της Αθήνας


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε πέντε, επιπλέον, γειτονιές της Αθήνας επεκτείνονται από σήμερα οι ειδικές αστυνομικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, του παρεμπορίου και άλλων μορφών μικροεγκληματικότητας. Σε αυτές θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «περιπολίας» καθώς και οι λεγόμενοι «πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δηλαδή με τη μαύρη στολή που μετακινούνται με ειδικό βαν και μέχρι πρότινος περιπολούσαν σε γειτονιές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η διεύρυνση του σχεδίου αστυνόμευσης από το κέντρο της πρωτεύουσας σε άλλες πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Λεκανοπέδιο, ήλεγξαν πάνω από 3.500 άτομα και συνέλαβαν 135 για διάφορα αδικήματα. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου τίθεται σε εφαρμογή σήμερα και προβλέπει παρουσία ενστόλων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών σε πέντε πλατείες της Αθήνας, ανάμεσά τους οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Καραϊσκάκη, Αμερικής. Στις ειδικές δράσεις θα μετέχουν ένστολοι αστυνομικοί από τα τμήματα πεζών περιπολιών καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι «περιπολίας» που, όπως αποκαλύπτεται, διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., πλην εκείνων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εκρηκτικών και ναρκωτικών.
Ακόμα, στην εξόρμηση θα πάρουν μέρος αστυνομικοί από την ομάδα που συστάθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και βαπτίστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ «πάνθηρες». Σκοπός των εξορμήσεων είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι μορφές μικροεγκληματικότητας, όπως οι κλοπές, η διακίνηση ναρκωτικών, το παρεμπόριο κ.ά.
Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα απολογιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αποκαλύπτεται αύξηση των ληστειών όπως και του αριθμού κλοπών - διαρρήξεων, στοιχείο που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο αστυνόμευσης «Περσέας», που έθεσε σε εφαρμογή η προηγούμενη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αντίθετα, λιγότερες είναι οι κλοπές μοτοσικλετών και αυτοκινήτων καθώς και οι ανθρωποκτονίες. Αναλυτικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 2.264 ληστείες αντί 2.171 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι διαρρήξεις αντίστοιχα ανήλθαν σε 39.335 από 36.997 πέρυσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη.
Το α΄ εξάμηνο του έτους εντοπίστηκαν από αστυνομία και λιμενικό 39.125 παράνομοι μετανάστες, 3.291 λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι, εικόνα που αναμένεται να ανατραπεί για το β΄ εξάμηνο μετά την πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημαντικότερη είναι η μείωση στις συλλήψεις διακινητών (583 το 2019 αντί 765 το 2018) αλλά και στον αριθμό των επιστροφών - απελάσεων. Κατασχέθηκαν 5,5 τόνοι χασίς, 27.503 δενδρύλλια κάνναβης, 147 κιλά ηρωίνης, καταγράφηκαν 298 θανατηφόρα τροχαία, 9 περισσότερα σε σχέση με το 2018, βεβαιώθηκαν 188.285 παραβάσεις του ΚΟΚ, οι περισσότερες για υπερβολική ταχύτητα, ενώ διατέθηκαν 43.000 ένστολοι για την αστυνόμευση των 1.713 συγκεντρώσεων, πορειών και συναθροίσεων.
katrhimerini