10.9.19

ΠτΔ-Μητσοτάκης: Πλήρης ταύτιση Αθήνας-Λευκωσίας για το Κυπριακό

Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης και σταθερός αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε βήμα και πρωτίστως στην ΕΕ διότι είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που τελικά θίγει ευθέως τη στάση της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Κατά τη συνάντηση, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε: «σε καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό.
Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχομαι στην Ελλάδα ως Πρωθυπουργός της νέας Κυβέρνησης, αλλά είναι και μια επίσκεψη πολύ ουσιαστική καθώς το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή.
Προσδοκώ να ακούσω την ενημέρωσή σου για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις επαφές σου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Ξέρω, όμως, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση, ενώ ταυτόχρονα η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη μάλιστα και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει και τη διεθνή της απομόνωση.Όμως, οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Και θέλω να γνωρίζεις, αγαπητέ μου Νίκο, εσύ και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της.
Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως βέβαια στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που τελικά θίγει ευθέως τη στάση της Τουρκίας.
Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μας να συντονίσουμε τις ενέργειες μας ενόψει της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ένα φόρουμ το οποίο είναι πάντα κατάλληλο για να ευαισθητοποιήσουμε τους εταίρους μας, να ενισχύσουμε τα ερείσματα της Κύπρου και με την ευκαιρία αυτή θα μπορούμε να συζητήσουμε και για την επικείμενη τριμερή μας συνάντηση που θα έχουμε στην Αίγυπτο στις 8 Οκτωβρίου, ώστε από κοινού τρεις φίλες χώρες να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για άλλη μια φορά καλωσόρισες στην Ελλάδα και καλωσήλθες στο σπίτι σου».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη πριν και πάνω από όλα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού σε αυτό που έχεις τονίσει, ότι η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου και λέω εθνική διότι αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα ότι βεβαίως και αφορά όλους τους Κύπριους, και τους συμπατριώτες μου Τουρκοκύπριους.
Όπως έχει επισημάνει ορθά, θα μας δοθεί η ευκαιρία πρώτον, της ενημέρωσης, αλλά και δεύτερον, του προβληματισμού υπό το φως ιδιαίτερα των χθεσινών απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που δυστυχώς αναδεικνύει και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο δηλαδή της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία. Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό ποιο τελικά θα είναι το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να κτίσουμε, της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας της και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κλπ, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.
Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν, που επιβεβαιώνονται από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάπου δημιουργούν ένα προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον συντονισμό δράσεων τόσο στα ΗΕ όσο και στην ΕΕ και βεβαίως να χαράξουμε μια από κοινού πολιτική, όχι για να ευνοηθούν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά για να ευνοηθούν γενικότερα εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη, σταθερότητα και προοπτική στην Κύπρο, για να μπορέσει ενδεχομένως και μια λύση σωστή, λειτουργική και βιώσιμη του Κυπριακού να οδηγήσει και σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Θέλω για άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, αλλά και για τη σταθερότητα των θέσεων όσον αφορά τη συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό και γενικότερα την ανάγκη επιτέλους να εξευρεθεί μια λύση που θα αποκλιμακώσει την όποια ένταση στην περιοχή».
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μαζί με τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.
Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Πέτρος Δημητρίου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Κυριάκος Κούρος και ο Λειτουργός του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης.
Νωρίτερα, ο ΠτΔ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου επικράτησε και πάλι το Κυπριακό. 
Εξάλλου ξεχωριστό γεύμα εργασίας έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.