2.9.19

Διαστάσεις κρίσης: Διαταγή Ρ.Τ.Ερντογάν να εγκαταλείψουν οι Σύροι την Πόλη - Χιλιάδες μεταφέρονται απέναντι από Λέσβο

To 'πε και το 'κανε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την "κάνουλα" του προσφυγικού δίνοντας εντολή να αρχίσουν να αποχωρούν οι Σύροι από την Κωνσταντινούπολη.

Πλέον, σε κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης στο Αιγαίο βρίσκονται οι λιμενικοί. Το τριήμερο έφτασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 650 αλλοδαποί εκ των οποίων πάνω από 420 στη Λέσβο.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος  από 07.00 της 30/8/2019 έως 07.00 της 2/9/2019 περισυνελέγησαν 230 αλλοδαποί σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Κω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί εκ νέου αύξηση στις αφίξεις Σύρων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη μετά τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για απέλαση και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις ακτές της Μικράς Ασίας και απέναντι από το πρώτο μεγάλο νησί που είναι η Λέσβος.
Χιλιάδες Σύροι έχουν «στρατοπεδεύσει» σε δάσος περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν προς τη Λέσβο ή σε κάποιο άλλο νησί. Σημειώνεται πως στη περιοχή βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που προέρχονται από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας λόγω της έντασης στη περιοχή. Και οι περισσότεροι, είναι τζιχαντιστές.
Την ίδια στιγμή έχει ενταθεί σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα η παρουσία σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο εντοπισμός και η σύλληψη προσφύγων δεν διαρκεί περισσότερο από δυο ή τρεις ώρες με αποτέλεσμα όσοι δεν τα καταφέρνουν εκείνη τη στιγμή, να επιστρέφουν στα προσωρινά καταλύματα τους και επιχειρούν διαφορετική ημέρα να περάσουν προς κάποιο ελληνικό νησί.
Ενισχύεται το Λιμενικό
Την ίδια στιγμή αναμένεται η ανταπόκριση των χωρών – μελών του Frontex για ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο Αιγαίο. Ήδη πάντως από πλευράς Λιμενικού Σώματος δόθηκε σχετική εντολή και επιχειρεί δεύτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης στη Λέσβο ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για ενίσχυση και σε προσωπικό το οποίο θα αποσπαστεί από υπηρεσίες του Λ.Σ στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να «αντικατασταθούν» όσοι αναχώρησαν τη Δευτέρα από τη Μόρια της Λέσβου με προορισμό δομές στην βόρεια Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ ανέφεραν στο «Βήμα» ότι «στέλνουμε το μήνυμα πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας φυλάσσονται διαρκώς από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και οι διαδικασίες για τους πρόσφυγες για παροχή ασύλου κ.ά. γίνονται πλέον πιο αυστηρές».
Επιπλέον οι ίδιες πηγές έλεγαν πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/ προσφύγων από κυκλώματα τα οποία χρησιμοποιούν για τη διακίνηση «αναλώσιμα» μέλη τους από διάφορες χώρες ανάλογα τον προορισμό. Δηλαδή για τις κοντινές αποστάσεις από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνήθως χρησιμοποιούν ανθρώπους από Συρία, Αφγανιστάν κ.α. ενώ για πιο μακρινές με ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία χρησιμοποιούν άτομα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που έχουν σχετικές γνώσεις.
Μεταφορά αλλοδαπών 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα πλαίσια εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α., που έγινε το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, πραγματοποιείται σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, η μεταφορά περισσότερων από 1.400αλλοδαπών ν από το κέντρο υποδοχής της Μόριας σε δομές φιλοξενίας της Β. Ελλάδας.
Ήδη το πρώτο πλοίο, με περισσότερους από 600 επιβαίνοντες αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει δεύτερο πλοίο το απόγευμα με 800 περίπου επιβαίνοντες.
Επισημαίνεται ότι χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας
Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.
«Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα» σημειώνεται.
Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε σκάφος με 58 αλλοδαπούς
Σκάφος με 58 αλλοδαπούς, που είχαν προορισμό την Ιταλία, εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές, σε θαλάσσια περιοχή του Φισκάρδο στην Κεφαλονιά.
Στο σκάφος επέβαιναν Κούρδοι και Ιρακινοί μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμάνι του Φισκάρδου, ενώ με λεωφορείο του ΚΤΕΛ έγινε η μεταφορά τους στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Πελαγίας, όπου τους παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες και φαγητό
Οι λιμενικές αρχές διερευνούν τη υπόθεση.
pronews