19.9.19

Διαπραγμάτευση, για μια φρεγάτα τύπου BELH@RRA, υποστήριξη Mirage


Μήνυμα ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Προειδοποίησε ότι όποιος επιχειρήσει να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι οφέλη.

«Το Υπουργείο ενισχύει εντατικά την αμυντική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Γιατί εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που επιδιώκει να προσπορίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το skai.gr.
Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε γνωστό ότι τέλη Οκτωβρίου θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών ακόμη και σε περιόδους έντασης.
Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο πολιτικό θέμα. Σε ό,τι αφορά την αμυντική αναβάθμιση αποκάλυψε ότι εκτός από την αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία Viper από την ΕΑΒ και την υποστήριξη των υπαρχόντων Mirage, το Υπουργείο διαπραγματεύεται την αγορά μίας φρεγάτας κλάσης Belh@rra από τη Γαλλία με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα.
Εκτίμησε ότι πρόκειται για «όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο». Προανήγγειλε ακόμα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εθνοφυλακής και αναφέρθηκε στο υπό εξέταση σχέδιο για Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας όπου θα ενταχθούν οι στρατιωτικές σχολές.
defence-point