12.8.19

Τέλος η κουρδική απειλή για τη Τουρκία: Ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων με ΗΠΑ - «Σφράγισαν» YPG και ΡΚΚ


«Το καπάκι στη κάσα» των Κούρδων του YPG και του ΡΚΚ έβαλαν οι ΗΠΑ πριν λίγες ώρες με την ενεργοποίηση του Κέντρου Κοινών Επιχειρήσεων τουρκικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επί του τουρκικού εδάφους στην επαρχία Σανλιούρφα, για το «σφράγισμα» των κουρδικών περιοχών.
Το Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων θα επιτηρεί μια τεράστια περιοχή χιλιάδων χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων (ή καλύτερα των πρώην τουρκοσυριακών συνόρων αφού οι περιοχές αυτές δεν ελέγχονται ούτε πρόκειται να ελεγχθούν πλέον ποτέ στο μέλλον από την Δαμασκό), προκειμένου να μην εισέρχεται ούτε «κουρδικό ρουθούνι» στη Τουρκία.
Το αντάλλαγμα είναι να μην εισβάλλει η Τουρκία και ανατολικά του Ευφράτη και πλέον απομονώσει πλήρως τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Είναι εντυπωσιακό πώς με την ωμή επίδειξη ισχύος και την διατύπωση απειλής εισβολής η Αγκυρα πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε σε χρόνο ρεκόρ: Την δημιουργία buffer zone εντός του συριακού εδάφους, πλάτους 40 χλμ. και μήκους από τις όχθες του Ευφράτη στα ανατολικά, μέχρι τα ιρακινά σύνορα! 
Τις δυτικές όχθες του Ευφράτη έτσι ή αλλιώς τις ελέγχουν απ'ευθείας οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλλει και έχουν κατακτήσει την βορειοδυτική Συρία, πλην ορισμένων θυλάκων.
Τι εξίσου εντυπωσιακό είναι πώς οι ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης σε χρόνο ρεκόρ αντιλαμβανόμενοι ότι έρχεται μαζική εξόντωση των Κούρδων, όπως έγινε στην Αφρίν.
Τώρα, το YPG και το PKK πλέον είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο να αποκαταστήσουν φυσική επικοινωνία και να δημιουργήσουν μία στοιχειώδη δομή, προθάλαμο μιας κρατικής οντότητας.
Με απλά λόγια απομακρύνεται το όνειρο του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους περισσότερο και από την εποχή πριν τον συριακό εμφύλιο και πριν οι ΗΠΑ εμφανιστούν στην περιοχή.
Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες και κοινή διοίκηση των περιοχών αυτών, όπως ακριβώς έγινε και στην Μάνπιτζ, προκειμένου και πάλι πριν εισβάλλει ο τουρκικός Στρατός και ισοπεδώσει τις κουρδικές δυνάμεις, όπως έγινε στην Αφρίν. 
Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να λειτουργεί τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Και βέβαια, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT προειδοποίησε ότι «η Άγκυρα διατηρεί τα εναλλακτικά σχέδιά της αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν επιτύχει».
Δηλαδή την εισβολή!
«Πείτε το σχέδιο Β, ή σχέδιο Γ, αν δεν λειτουργήσει αυτό, θα καταφύγουμε σε μονομερείς δράσεις στη βόρεια Συρία», είπε ο Ακάρ χαρακτηριστικά.
Eίναι πραγματικά δραματικό για τους Κούρδους να έχουν νικήσει δύο φορές στον συριακό εμφύλιο (την μία φορά κράτησαν όρθια τη συριακή κυβέρνηση κατά των ισλαμιστών και προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις μάχες ειδικά του Χαλεπίου, μεταξύ 2012 και 2014 και μετά το 2014 πολέμησαν με πάθος, πάλι νικηφόρα, τις μονάδες του ISIS και τάχθηκαν υπέρ των ΗΠΑ. Κέρδισαν τον πόλεμο, αλλά έχασαν την ειρήνη.
Σύροι, Ρώσοι και Αμερικανοί τους χρησιμοποίησαν και στο τέλος τους εγκατέλειψαν.
Ισως πρέπει να διδαχθούμε ως Ελλάδα κάποια πράγματα από την υπόθεση αυτή...

pronews