5.8.19

Ο Τσαβούσογλου θέλει win – win στις θάλασσες και υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη


Αμετακίνητη στην προκλητική πολιτική που εφαρμόζει στην Ανατολική Μεσόγειοεμφανίζεται η Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύει για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.


 Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο να συνεργαστούν με την Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.
Σε ομιλία του στη διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως δεν η χώρα του δεν θέλει να επιβάλλει κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό αλλά παράλληλα τόνισε πως «δεν εγκαταλείπεται η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θέλει να δει την Ελλάδα «ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης ότι όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής.
«Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. . Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Έσπευσε να διαμηνύσει, ωστόσο, πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να πετύχουν τα βήματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μετά το γεωτρύπανό μας Φατίχ που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στις περιοχές που ‘αδειοδότησε’ η τδβκ’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Για αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η εποκοδομητική πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές ’αρχές’ με αντίληψη καλής θέλησης». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε πως ο χάρτης που βρισκόταν πίσω από τον Τσαβούσογλου και παρουσίαζε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την… Κρήτη.
tsa549
Όπως είπε ο ίδιος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα, όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας».
«Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενά τους» ανέφερε, και συνέχισε:
«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του ‘Τ/κ λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης.


Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες».
 cnn.gr/