2.8.19

“Τα ρέστα της” η Naval Group να βρει χρηματοδότηση για τις… “ελληνικές Belh@rra”


Σύμφωνα με δηλώσεις του Laurent Mourre, αντιπροέδρου πωλήσεων της Naval Group, για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, στο Naval News, η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς δύο φρεγατών Belharra. Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσo με στελέχη της Naval Group, όσο και με αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς η συμφωνία θα είναι διακρατική.
Κατά τον Mourre οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών πριν από 10 ολόκληρα χρόνια για την προμήθεια φρεγατών FREMM.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η νέα γαλλική πρόταση προς την Ελλάδα, προβλέπει την ένταξή της της στο πρόγραμμα FTI [Fregate de Taille Intermediaire], του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale).
H ιδέα είναι παρόμοια με αυτή της ένταξης του Βελγίου στο πρόγραμμα τεθωρακισμένων οχημάτων CAMO, και αποτελεί μία από τις αρχικές απόπειρες υπογραφής σύμβασης τύπου FMS από τη γαλλική πλευρά.
Με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ναυτικού (έχουν παραγγελθεί πέντε σκάφη) στόχος είναι η ναυπήγηση δύο ελληνικών μονάδων σε πρώτη φάση, χωρίς πρόσθετο κόστος ανάπτυξης.
Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά σκάφη θα διαφέρουν από τα γαλλικά ως προς το ότι θα φέρουν πυραύλους οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος NCM (Naval Cruise Missiles).
Κατά τη γαλλική πρόταση, η πρώτη ελληνική Belharra θα αρχίσει να ναυπηγείται αμέσως μετά την πρώτη που θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση τώρα, που φαίνεται να είναι και το πλέον δύσκολο κομμάτι της υπό διαπραγμάτευση διακρατικής συμφωνίας, μετά από LOI που απέστειλε η ελληνική πλευρά στις αρχές Ιουνίου του 2019, η γαλλική πλευρά και συγκεκριμένα η Naval Group απέκτησε και επίσημη εξουσιοδότηση να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης.
Στην τελευταία φυσικά θα περιλαμβάνονται και τα όπλα της MBDA που θα φέρουν οι ελληνικές Belharra. Οι οποίες επειδή θα είναι μονάδες πολλαπλών ρόλων, θα εξοπλιστούν και τους Naval Cruise Missiles, αποκτώντας έτσι και δυνατότητα στρατηγικής κρούσης.
Πέρα από τους 16 κατακόρυφους εκτοξευτές SYLVER A50 για ισάριθμους ASTER 30, τα ελληνικά σκάφη θα εξοπλιστούν και με οκτώ κατακόρυφους εκτοξευτές A70 για πυραύλους NCM.
Όλα τα άλλα συστήματα θα είναι ακριβώς ίδια με αυτά των Belharra του γαλλικού Ναυτικού. Βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος η πρώτη μονάδα θα παραδοθεί το 2023. Το μήκος της Belharra φτάνει τα 122 μέτρα και το εκτόπισμα τους 4.250 τόνους.
Στα συστήματα του σκάφους περιλαμβάνονται:
– Ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργικών διαμορφώσεων SEAFIRE με τέσσερις κεραίες για την καθοδήγηση των πυραύλων ASTER 30.
– Αναβαθμισμένο σόναρ CAPTAS-4 της Thales, κατά 20% ελαφρύτερο από το αρχικό σύστημα του τύπου και με 50% χαμηλότερο αποτύπωμα.
– Ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών Aquilon και IFF (Identification Friend of Foe), διασυνδεδεμένα με το ραντάρ SEAFIRE.
– Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SENTINEL, σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Naval Group πρόκειται επίσης να καταθέσει πρόταση στην ελληνική πλευρά για την παράδοση 36 τορπιλών F21 βαρέως τύπου για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Type 214 και -209.
defence-point.gr