3.8.19

«Νο Fly Zone» πάνω από το συριακό Κουρδιστάν σκέφτονται οι ΗΠΑ - Έρχεται η τελική ρήξη με Τουρκία;

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ahval, οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβάλλουν μία "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από το συριακό Κουρδιστάν εν όψει της τουρκικής εισβολής.
Με αυτό τον τρόπο στοχεύουν να εμποδίσουν τα τουρκικά αεροπλάνα από το να βομβαρδίζουν τους Κούρδους κι έτσι θα κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν.
Βέβαια για να ισχύσει αυτή η "no fly zone" πρέπει να εφαρμοστεί και στην πράξη, δηλαδή αμερικανικά αεροπλάνα να περιπολούν και να καταδιώκουν τυχόν τουρκικά αεροπλάνα που επιχειρούν.
Ενώ η Τουρκία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες της για την επιχείρηση εισβολής στην περιοχή που κείται ανατολικά του Ευφράτη ,στη Β. Συρία, αυξάνοντας ταυτοχρόνως την πίεσή της προς την αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρεϋ, ολοκλήρωσε τις επαφές του στο συριακό Κουρδιστάν και την Άγκυρα.
Από τις δηλώσεις που έκανε ο Τζέφρεϋ προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στο θέμα της «Ζώνης Ασφαλείας». Και φαίνεται ότι δύσκολα θα προκύψει μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει την Τουρκία στο θέμα αυτό.
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Τζέφρεϋ στο Rudaw κάνει λόγο για μια ζώνη ασφαλείας εύρους από πέντε μέχρι δεκαπέντε χλμ, όμως η διοίκηση της Ροζάβα δεν δέχεται σε καμία περίπτωση το εύρος της να ξεπερνά τα πέντε χλμ.
Όσον αφορά την αμερικανική διοίκηση, ασκεί ψυχολογική πίεση και στις δύο πλευρές, για να βρεθεί μια μέση λύση.
Όμως, γίνεται γνωστό ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις μετακινήσεις στρατευμάτων και τις προετοιμασίες και είναι έτοιμη να εισβάλει στη Ροζάβα σε τέσσερις κατευθύνσεις. Αυτές είναι προς Ιεράπολη/Μένπετζ, Κομπάνι, Γκίρε Σπι και Σερκάνιγιε…
Από πλευράς των ΗΠΑ, δεν μπορούν να αφήσουν εντελώς ακάλυπτους τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο τους στην περιοχή και εγγυητή της παρουσίας τους εκεί.
Βέβαια ως πρόσχημα για τη χρησιμότητα των Κούρδων χρησιμοποιούν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού κράτους αν και αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο διοικητής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (Κουρδικών στρατευμάτων), Μαζλούμ Κομπάνι, δήλωσε ότι σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας, θα μεταφέρουν αμέσως τις δυνάμεις τους από την Ιεράπολη και τη Ράκκα στα σύνορα και ότι θα αρχίσουν ένα άνευ προηγουμένου πόλεμο με την Τουρκία. προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στην Τουρκία και το Ιράκ.
Ο Αμερικανός πρέσβης Nathan A. Sales, υπεύθυνος Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, σε δήλωση που έκανε χθες στην Ουάσιγκτον,   είπε ότι ο αγώνας εναντίον του Ι.Κ. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για της ΗΠΑ και ότι για το θέμα αυτό συνεργάζεται αρμονικά με τον πρέσβη Jeffrey.
Ο Sales, αφού τόνισε ότι το Ι.Κ. είναι ισχυρό στο Αφγανιστάν και στο σύνολο της Αφρικής, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτραπεί η ανάκτηση εδαφών από το Ι.Κ. Είναι φανερό ότι η επιχείρηση της Τουρκίας θα δυσκολέψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα ανοίξει χώρο για το Ι.Κ.
Ο Τζέφρεϋ δήλωσε ότι ο αγώνας εναντίον του Ι.Κ. στη Συρία συνεχίζεται και ότι για το λόγο αυτό συνεχίζεται και η συνεργασία με τις ΔΔΣ. Ο Τζέφρεϋ, για να καθησυχάσει την Τουρκία, προσθέτει στο μήνυμά του και το θέμα του ΡΚΚ, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα  για το θέμα συνεχίζονται.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεσή τους προς τον διεθνή συνασπισμό και έχουν αποτελέσματα. Η Γαλλία, σε συζητήσεις που έκανε με την κουρδική διοίκηση της Ρογιάβα, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει κι άλλα στρατεύματα, τα οποία θα εγκατασταθούν στη Σερεκάνιγιε και το Γκίρε Σπί. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στην περιοχή θα κατασκευαστεί μια μεγάλη αεροπορική βάση και θα αυξηθεί ο αριθμός των υπαρχόντων στρατιωτικών βάσεων.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι χωρίς τους Κούρδους βγαίνουν οριστικά εκτός παιχνιδιού στη Συρία.
Ορισμένοι διατείνονται ότι στις συζητήσεις που έκανε ο Διεθνής Συνασπισμός με την κουρδική ηγεσία της Συρίας για να εμποδιστεί η εισβολή της Τουρκίας, αποφασίστηκε να κλείσουν τον εναέριο χώρο της Β. Συρίας. Έμπιστη πηγή από την περιοχή είπε πως «ο Διεθνής Συνασπισμός μας είπε ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο».
Καταλαβαίνουμε πως μία τέτοια απόφαση θα φέρει Τουρκία και ΗΠΑ σε ολική ρήξη και θα κάνει την κρίση με τους S-400 να φαίνεται αστεία.Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε πως μία τέτοια λύση έχει πέσει στο τραπέζι έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.
ΥΓ Ίσως η παραπάνω είδηση εξηγεί και το λόγο που Ερντογάν ήταν τόσο κάθετoς για για την απόκτηση των S-400, άλλωστε το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τους τοποθετήσει στα σύνορα με τη Συρία.
pronews