24.8.19

Σύριος αξιωματούχος: “Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τα οθωμανικά της όνειρα”


Βουλευτής από τη Συρία: Δεν βλέπουμε ως εχθρικό τον λαό της Τουρκίας αλλά η Τουρκία πρέπει να αφήσει στην άκρη τα οθωμανικά της όνειρα
Ο Φαρές Σεχαμπι-Σύριος ανεξάρτητος βουλευτής από την πόλη Χαλέπι, έκανε δηλώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Συρίας και της Ρωσίας κατά των ενόπλων μαχητών στην πόλη Ιντλίμπ, όπως και για την ένταση σχετικά με τα τουρκικά σημεία παρατήρησης. Ο Σεχαμπι δήλωσε πως “Δεν βλέπουμε ως εχθρικό τον λαό της Τουρκίας αλλά η Τουρκία πρέπει να αφήσει στην άκρη τα οθωμανικά της όνειρα”.

…….
Ο Σεχαμπι είναι της άποψης πως η εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, περνά από μία συμφωνία η οποία θα τερματίζει την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Συρία.
Ο Σεχαμπι τόνισε πως η Τουρκία στηρίζει τις ένοπλες ομάδες στην Συρία και δήλωσε: “Καταρχήν επιθυμώ να είναι γνωστό πως δεν αντιμετωπίζουμε τον λαό της Τουρκίας ως εχθρούς.αλλά ο Ερντογάν και το κόμμα το επί οκτώ χρόνια στηρίζει την τρομοκρατία στη χώρα μας”.

Ο βουλευτής είπε πως για τη σημερινή κατάσταση στην Συρία “υπεύθυνη είναι η Τουρκία”,πρόσθεσε πως η Τουρκία παραβίασε τις διμερείς συμφωνίες που είχε με τη Συρία και συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Για όλη αυτή την ανακατωσούρα στην Συρία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Ερντογάν παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες διασφάλισε την είσοδο σε πολλούς ένοπλους μαχητές και συνεχίζει ακόμη και τώρα να στηρίζει τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες. Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε σύγκρουση με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από την στρατιωτική της παρουσία¨.
Ο Σεχαμπι αναφερόμενος στην κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και Συρία σχετικά με τα σημεία παρατήρησης είπε: ” Η Τουρκία στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να καταργήσει και θα καταργήσει όλα τα σημεία παρατήρησης στη χώρα μας. Στη Συρία δικαίωμα για στήσιμο σημείων παρατήρησης έχουν μόνο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του”
Ο Σεχαμπι ανέφερε πως η Συρία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που έγινε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με την ασφαλή περιοχή. Δηλωσε πως “Είμαστε ενάντιοι στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για ασφαλή περιοχή. Αυτή η απόφαση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που ελήφθη χωρίς να την γνώμη των νομίμων δυνάμεων της Συρίας ταυτόχρονα έρχεται και σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ρωσία. Δεν θεωρούμε ως νόμιμη αυτή τη συμφωνία και θα εργαστούμε για να μην πραγματοποιηθεί” .
…….
https://tr.sputniknews.com
https://tourkikanea.gr/