20.8.19

Ο Μακρόν σόκαρε τις ΗΠΑ: «Η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή - Ευρώπη από Λισαβώνα μέχρι Βλαδιβοστόκ» - Τί είπε ο Β.Πούτιν


"Βόμβα" Ε.Μακρόν προς ΗΠΑ ο οποίος αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας, Ευρώπης και των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη τόνισε πως «η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και σε μια Ευρώπη από τη Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη θερινή προεδρική κατοικία στη νότια Γαλλία.
Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Φορτ Μπρεγκανσόν της Κυανής Ακτής έγινε πέντε μέρες προτού ο Μακρόν υποδεχθεί στη σύνοδο στο Μπιαρίτζ τους ηγέτες της G7, από την οποία αποπέμφθηκε η Ρωσία λόγω της ένωσης της με την Κριμαία το 2014.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε μπροστά στον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν, κρατώντας μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα, την οποία πρόσφερε χαμογελαστός στην πρώτη κυρία της Γαλλίας. Η τελευταία έδειξε προς στιγμήν να αιφνιδιάζεται, προτού παραλάβει -κάπως αμήχανη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο- το μπουκέτο από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πίστη του σε «μια ευρωπαϊκή Ρωσία» ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα. Παραφράζοντας τα λόγια του στρατηγού Ντε Γκολ ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη από τη Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».
Τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. «Επειδή πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή Ρωσία», τόνισε. 
Παρά «τις παρεξηγήσεις των τελευταίων δεκατίων, τις συζητήσεις για τη σχέση της με τη Δύση», η Ρωσία «είναι Ευρωπαία» και «πρέπει να ξαναβρούμε μια αρχιτεκτονική της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ένα πλατύ χαμόγελο φώτισε το πρόσωπο του Πούτιν όταν ο Γάλλος ομόλογός του άρχισε να απαριθμεί μεγάλες προσωπικότητες του ρωσικού πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών, από τον Ναμπόκοφ και τον Τουργκένιεφ, μέχρι τον Στραβίνσκι.
«Ο Ντοστογιέφσκι είπε ότι οι Ρώσοι ήταν περισσότερο Ρώσοι, ενώ ήταν πιο Ευρωπαίοι», συνέχισε...
"Πάγο" από Β.Πούτιν: «Δεν θέλουμε “κίτρινα γιλέκα” στη Ρωσία»
Αλλά το χαμόγελο του Πούτιν πάγωσε όταν ο Μακρόν επεσήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την υποχρέωση της Ρωσίας να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.
«Ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος -σαφής αναφορά στις διαδηλώσεις που οργανώνονται εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Μόσχα μετά την απαγόρευση από τις Αρχές στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και στις αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις τύπου «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Στις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αυτό εδώ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο. Και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί συγκρούσεις.
Σύγκρουση για τη Συρία, αισιοδοξία για την Ουκρανία
Οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν και αναφορικά με το Συριακό.
«Ανησυχούμε πολύ με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, καθώς οι επιθέσεις του καθεστώτος σκοτώνουν αθώους αμάχους, ιδιαιτέρως παιδιά», είπε ο Μακρόν καλώντας τον Μ.Άσαντ και τη Μόσχα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην εν λόγω επαρχία της Συρίας. Από την πλευρά του ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον συριακό στρατό» στη μάχη του εναντίον των «τρομοκρατικών απειλών» καθώς οι «τρομοκράτες» ελέγχουν το 90% της επαρχίας Ιντλίμπ και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην περιοχή.
Αναφορικά με το ουκρανικό Μακρόν και Πούτιν εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκλογή στις 20 Μαϊου του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι θα ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που έχουν κολλήσει αναφορικά με την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση στο Φορτ Μπρεγκανσόν στην Κυανή Ακτή συνιστά μια προσπάθεια του Μακρόν για προσέγγιση της Μόσχας, που βρίσκεται συχνά σε κόντρα με τη Δύση και ειδικά την ΕΕ για σειρά θεμάτων, όπως η ρωσική εμπλοκή στις συρράξεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

French President Emmanuel Macron met with Russia's President Vladimir Putin at his summer retreat at the Bregancon fortress in southern France, Monday, August 19. The visit comes before world leaders gather for the G-7 Summit in Biarritz, France on Saturday.

33 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
pronews.gr