20.8.19

“Η Ελλάδα θα υποκύψει στις ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ”… ρωσικός καημός


Δύο Ρώσοι αναλυτές κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» (πρώην «Grace 1») απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας. Το παρασκήνιο των αποφάσεων και της θέσης που καλείται να πάρει η Ελλάδα, ενώ το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, επιχειρούν να εξηγήσουν δυο έγκριτοι Ρώσοι αναλυτές.

Ο Αλέξανδρος Δόμριν, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών (HSE) της Μόσχας, εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, ότι «οι Έλληνες ενδέχεται να υποκύψουν στην πίεση των ΗΠΑ», δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασταθής και η Αθήνα έχει συγκρίνει τις όποιες οικονομικές συνέπειες. Και αυτό, μιας και όπως λέει, «κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες για κάθε υπερβολικό λόγο μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις».
Πιο αναλυτικά, ο Αλέξανδρος Δομρίν σημείωσε επίσης πως «η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ είναι πραγματικά μια “επική αποτυχία” της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές πιέσεις, τότε, φυσικά, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό “χτύπημα” στην αμερικανική κυβέρνηση».
Για την Ελλάδα, ο ίδιος λέει ότι «όλα είναι πιο περίπλοκα» καθώς ναι μεν «είναι νέα η κυβέρνηση, αλλά δύσκολα μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος ως την “πιο φιλική” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες». Χαρακτηρίζοντας την Αμερική ως «ταύρο σε υαλοπωλείο» ο έγκριτος καθηγητής εκφράζει την άποψη ότι «δεν θέλουν όλοι να την αντιμετωπίσουν».
Έτσι, συμπεραίνει, το αν η Ελλάδα θα συμμορφωθεί ή όχι με την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ «είναι μέχρι στιγμής 50/50». Βέβαια, ο κ. Δομρίν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το Γιβραλτάρ.
«Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ έφερε ενστάσεις με ακριβώς αυτό το επιχείρημα: “εσείς, οι Αμερικανοί, έχετε τη δική σας νομοθεσία, εμείς έχουμε τη δική μας”.
Από τη σκοπιά του Γιβραλτάρ, το πέρασμα του ιρανικού δεξαμενόπλοιου δεν αποτελεί πράξη τρομοκρατίας. Ούτε είναι βοήθεια στους τρομοκράτες. Αν το επιχείρημα αυτό ήταν αρκετά ισχυρό για το Γιβραλτάρ, θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε. Κατέληξε δε στο ότι οι ΗΠΑ «πιθανότατα δεν θα δημιουργήσουν μαύρες λίστες για την ελληνική κυβέρνηση αν η Ελλάδα επιτρέψει το ιρανικό τάνκερ».
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Σολίννκοφ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Δημόσιας Ανάπτυξης στη Μόσχα, τόνισε στο Sputnik, ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι «μια διαφορετική άποψη να εκφραστεί με λόγια, αλλά όλα θα γίνουν όπως λένε οι ΗΠΑ». Το ίδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται εξάλλου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ», είπε, «μπορεί να εκφράζει τις δικές της απόψεις, όμως εξακολουθεί να λειτουργεί εντός των πλαισίων που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ».
Για την Ελλάδα ειδικότερα, ο κ. Σολίννκοφ ανέφερε πως «έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ». Υπογραμμίζει δε ότι «η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές, καθώς αύξησε την πολεμική της ετοιμότητα έπειτα από την τουρκική επέκταση του προγράμματος γεωτρήσεων στην Κύπρο. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση που αναζητά εξωτερικούς συμμάχους στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κατάστασης με την Τουρκία».
«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εμφανιστεί ως ενεργός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις ΗΠΑ. Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνη – ότι δίπλα της υπάρχει ένας μεγάλος σύμμαχος: “Όποιος μου επιτεθεί, θα επιτεθεί και στον σύμμαχό μου”.
Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό και να την χρησιμοποιήσουν ως παράγοντα ψυχολογικής και οικονομικής πίεσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», εξήγησε.
Ως εκ τούτου, προβλέπει επίσης ότι «ανεξάρτητα από το πόσο η Ευρώπη διατυπώνει τις θέσεις της για το Ιράν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα το εγκαταλείψουν (σ.σ. το Ιράν) και θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους εκεί». «Με άλλα λόγια», επισήμανε, «η Ευρώπη δεν υποστηρίζει τις ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα ενεργεί με τον τρόπο που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι δεν θα της δοθεί, είναι ένα ισχυρό χτύπημα για την Αθήνα», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι 46 ημέρες μετά την παραμονή του στη βραχώδη χερσόνησο, το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» (πρώην «Grace 1») απέπλευσε και πλέον κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας. Η κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου είχε γίνει στις αρχές Ιουλίου, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν υποψίες μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας είχε «δείξει» τις ΗΠΑ, λέγοντας πως το τάνκερ κατασχέθηκε με αίτημα της Ουάσινγκτον, προκειμένου να μπει τέλος στις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές.
ΠΗΓΗ: SPUTNIK
defence-point