27.8.19

Η ώρα της κρίσεως: Απέπλευσε το Ορούτς Ρέις - Κατευθύνεται ανατολικά του Καστελόριζου



Η Τουρκία στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις με τις ελληνικές αρχές να το παρακολουθούν στενά.

Το αδελφό πλοίο του Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι του στην Κωνσταντινούπολη και κατευθύνεται στο λιμάνι της Σελεύκειας ανατολικά του Καστελόριζου, μένει να φανεί που θα πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες, στην ήδη «διάτρητη» κυπριακή ΑΟΖ, ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκαλώντας θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας;
Η κίνηση αυτή έρχεται σε επιβεβαίωση των δηλώσεων του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ στις αρχές του μήνα πως περί τα τέλη Αυγούστου


Το πλοίο με την παρούσα ταχύτητα αναμένεται να βγει στο Αιγαίο μέχρι αύριο.


Σύμφωνα με το marinetraffic αυτή την στιγμή πλέει με ικανή ταχύτητα στον Βόσπορο κατευθυνόμενο προς τα Δαρδανέλια προκειμένου να βγει στο Αιγαίο.


«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων.


Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατ. Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros», ανέφερε χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Sabah στις αρχές Αυγούστου, προσθέτοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας βρίσκεται σε επιφυλακή με πλοία, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί 24ώρου βάσεως.


Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την υπόθεση με μονάδες του πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στις περιοχές που αναμένεται να κινηθεί.
pronews