1.8.19

Έρχεται σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στον Κόλπο; - Προειδοποιεί η Μόσχα: «Η Ουάσινγκτον ψάχνει αφορμή για πόλεμο»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ,με ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να δημιουργήσει έναν συνασπισμό ικανό να αναπτύξει ναυτική δύναμη στην περιοχή, κάνοντας ρητή αναφορά σε προσπάθεια των Αμερικανών για δημιουργία κλίματος πολεμικής σύγκρουσης.
Μόλις χθες έγινε γνωστό πως η Γερμανία απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για κοινές περιπολίες στα στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει τη συμμετοχή του Η.Β. και της Γαλλίας.

"Δεν υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθούν συμμαχίες για τη διαφύλαξή τους(σ.σ. των στενών) μέχρι να αρχίσουν οι Αμερικανοί να προκαλέσουν εντάσεις", δήλωσε η Μόσχα.
Η Μόσχα θα πραγματοποιήσει μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την Τεχεράνη στην ίδια περιοχή. 
Η Ρωσία ανησυχεί βαθύτατα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον Κόλπο, οι οποίες κινδυνεύουν να προκαλέσουν "μια μεγάλη στρατιωτική αντιπαράθεση", σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν συνεχώς μια βραδυφλεγή σύγκρουση και τώρα δημιουργούν "ένα ναυτικό συνασπισμό" που έχει αναλάβει να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη.
Η κατάσχεση από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός πετρελαϊκού supertanker στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ έχει επίσης κλιμακώσει την κατάσταση, πρόσθεσε.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον αναζητά ένα πρόσχημα για πόλεμο.» 
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελυταία χρόνια η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα στην Μέση Ανατολή. Αρχίκα η συμφωνία με το Ιράν αποδείχθηκε ανεπαρκής ενώ το Κουρδικό έχει βαλτώσει λόγο Τουρκίας.
Επιπλέον ο πόλεμος στη Συρία αποδείχθηκε καταστροφικός αφού όχι μόνο επέτρεψε στη Ρωσία τη δυναμική επάνοδο στην περιοχή και την Αν.Μεσόγειο, αλλά αύξησε αφόρητα και την πίεση στο Ισραήλ με τις βάσεις του Ιράν να βρίσκονται πλέον μία ανάσα από το εβραϊκό κράτος.
Οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε πως οι φόβοι της Μόσχας για σύγκρουση μόνο αβάσιμοι δεν μπορεί να είναι, αφού οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν πιεστεί αρκετά και βρίσκονται συνέχεια σε αμυντική στάση.
Το ερώτημα είναι πότε και πως θα περάσουν στην αντεπίθεση...
pronews