20.8.19

Σε επιφυλακή ΥΕΝ και ΥΠΕΞ για το τάνκερ Adrian Darya 1 Πληροφορίες ότι το υπό ιρανικής σημαίας πλοίο πλέει προς Καλαμάτα


Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, μετά την είδηση του Reuters ότι το ιρανικό Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv, η οποία παρακολουθεί την πορεία των τάνκερ.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνουν ότι με βάση την ταχύτητά του το δεξαμενόπλοιο αναμένεται να καταπλεύσει στην Καλαμάτα στις 25 του μήνα. Όμως σημειώνουν πως μέχρι τότε είναι πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα.
Ακόμη σημειώνουν ότι στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν υπάρχουν υποδομές για τον ελλιμενισμό πλοίων του συγκεκριμένου τύπου. 
Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του τον Ιούλιο, στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.
Ωστόσο η «σύλληψη» του Grace 1, που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. δολαρίων. προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη «σύλληψη» του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στα Στενά του Ορμούζ, την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο.
Η κατάσχεσή του έληξε τελικά την περασμένη εβδομάδα και η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για εκ νέου «σύλληψή» του. Ωστόσο το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα. Το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς Νότο. 
Η Τεχεράνη
Το Ιράν διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρας να «συλληφθεί» το τάνκερ. «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας», τόνισε ο Μουσαβί.