25.7.19

Ο N.Tραμπ «πάγωσε» τους γερουσιαστές: «Οχι κυρώσεις στην Τουρκία - Να έρθουμε σε συμβιβασμό»

Κατά τη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να μην υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας!
Στους 45 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου 70 λεπτά ήταν μεταξύ άλλων οι Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Τεντ Κρουζ, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ραντ Πολ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τοντ Γιανγκ.

Η Washington Post σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι ο Τραμπ πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί για επιβολή κυρώσεων, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας γερουσιαστής Τζέιμς Ρις.
To NBC αναφέρει πως μίλησε για μεγαλύτερη «ευελιξία» στις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ως απάντηση στην αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και διαφώνησε με πολλούς από τους νομοθέτες που υποστηρίζουν πως το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα.
«Θα ήθελε λίγο περισσότερο χώρο, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Κέβιν Κράμερ μετά τη συνάντηση των 46 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και του προέδρου.
Ο Τραμπ κάλεσε τους γερουσιαστές στο Λευκό Οίκο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, ότι θα έχει μία ήπια προσέγγιση στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400.
Σύμφωνα με νόμο που πέρασε το 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ωστόσο ο Τραμπ παρακώλυσε την εφαρμογή τους έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία.
Ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους γερουσιαστές να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό με τον Ερντογάν αντί να επιβάλουν κυρώσεις, σύμφωνα με το NBC.
Μάλιστα, είπε στους γερουσιαστές ότι πιστεύει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τη σχέση του με τον Ερντογάν ούτως ώστε να φτάσει σε μία λύση που θα λειτουργήσει καλύτερα από οποιεσδήποτε κυρώσεις.
Η συνάντηση με τους γερουσιαστές ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.
«Υπάρχουν ακόμα εντάσεις στην οικογένεια», είπε στο NBC ένας από τους γερουσιαστές που βρέθηκαν στη συνάντηση.
Ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών είπε στο CNN ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών με δεδομένο ότι θα χρειαστούν μήνες για την πλήρη παράδοση των S-400 από την Ρωσία στην Τουρκία.
pronews