3.7.19

Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού: «Στο "Losharik" χάσαμε 7 κυβερνήτες & 3 πλοίαρχους 2ης τάξεως - Ακρως απόρρητη η αποστολή τους»


Επιβεβαίωσε τις χτεσινές πληροφορίες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας,Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ανέφερε πως επτά από τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους στο άκρως απόρρητο πυρηνικό υποβρύχιο διάσωσης "Losharik" ΑS 12 project 10831 ήταν πλοίαρχοι 1ης τάξεως και τρεις πλοίαρχοι 2ης τάξεως. Δύο έφεραν τον τίτλο του "Ήρωα της Ρωσίας".
Παράλληλα τόσο το Κρεμλίνο όσο και το υπουργείο Άμυνας ανέφεραν πως "δεν θα δημοσιευτούν τα στοιχεία που προκάλεσαν την τραγωδία στο υποβρύχιο"!
Λεπτομερείς πληροφορίες για το ατύχημα που προκάλεσε τη Δευτέρα 14 θανάτους στο πυρηνικό υποβρύχιο διάσωσης "Losharik" ΑS 12 project 10831 με έδρα τον Βόρειο Στόλο «δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».
«Η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Ανήκει στην κατηγορία του κρατικού απορρήτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «απολύτως κανονική».
«Ωστόσο, το επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαθέτει πλήρη πληροφόρηση» για την τραγωδία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ.Σοϊγκού, αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των 14 μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο "Losharik".
Ο Σοϊγκού κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Σεβερομόρσκ, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, είπε ότι «Συνέβη μια μεγάλη τραγωδία. Έχασαν την ζωή τους οι σύντροφοι μας, οι συνάδελφοι μας».
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι υπήρξε διάσωση πολίτη. Μετά τα μέλη του πληρώματος «πάλεψαν μέχρι τέλους για να σώσουν το σκάφος».
«Με τίμημα την ίδια τους την ζωή ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο, εξάλειψαν την εστία της πυρκαγιάς, έσωσαν τους συντρόφους τους και το βαθυσκάφος», υπογράμμισε ο Σεργκέι Σοϊγκού στην σύσκεψη που έγινε στο Σεβερομόρσκ στην οποία συμμετείχε η επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.
Παράλληλα είπε ότι «η πυρκαγιά σημειώθηκε στο βαθυσκάφος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ερευνών στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Ως αποτέλεσμα έχασαν την ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν».
Ο Σεργκέι Σοϊγκού εξήρε τα θύματα λέγοντας ότι «ήταν μοναδικοί στο είδος τους ειδικοί, επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, που πραγματοποιούσαν σημαντικές έρευνες όσον αφορά την μελέτη της υδρόσφαιρας της Γης».
Τέλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα παράσχει την αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους, δίνοντας την υπόσχεση ότι όλα τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους θα παρασημοφορηθούν μετά θάνατο με τιμητικές διακρίσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεργκεί Σόιγκου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Το «Locharik» ανήκει στη Διεύθυνση Βαθειάς Κατάδυσης (GUGI) του υπουργείου Άμυνας, ενός ειδικού τμήματος του ρωσικού Ναυτικού. Τα βαθυσκάφη όπως το Locharik μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές διαφόρων ειδών, από την έρευνα του βυθού της θάλασσας μέχρι επιχειρήσεις κοπής υποθαλασσίων καλωδίων στα βάθη των ωκεανών σε περίπτωση πολέμου.
Παρουσιάζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των ναυτών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε πως δύο «Ήρωες της Ρωσίας» και επτά «πλοίαρχοι πρώτου βαθμού» –της πιο υψηλής βαθμίδας των αξιωματικών του Ναυτικού– περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.
«Ήταν ένα πλήρωμα με υψηλή εξειδίκευση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Στόλο, αλλά και γενικά για τις ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.
Το επίπεδο του πληρώματος μοιάζει να επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αποστολής του υποβρυχίου.
Στην ιστοστελίδα του, ο καθεδρικός του Μουρμάνσκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης τελετής για τους νεκρούς, χωρίς να τους κατονομάζει.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ ανέφερε από την πλευρά του πως το πλήρωμα του υποβρυχίου «υπαγόταν σε μία από τις βάσεις μας».
Θα ταφούν στην Κροστάνδη, δήλωσε στο RBK ο εκπρόσωπος του ναού αυτού του νησιού στον κόλπο της Φινλανδίας, όπου βρίσκεται μια σημαντική ναυτική βάση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το πλήρωμα του βαθυσκάφους υπαγόταν στη ναυτική βάση 45707 στην Πετεργκόφ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, που συνδέεται, σύμφωνα με την εφημερίδα με την GUGI.
To πλήρωμα ανήκε στην «απόρρητη» ομάδα με τον κωδικό 45707 που έχει ως βάση την πόλη Πέτερχοφ.
Ανάμεσα στους νεκρούς πιστεύται ότι βρίσκεται ο πλοίαρχος, Ντένις Ντολόνσκι ο οποίος πριν από έξι χρόνια είχε παρασημοφορηθεί για την έρευνά του στην Αρκτική και την Ανταρκτική.
Στους νεκρούς πιστεύεται ότι βρίσκεται και ο Αντρέι Βοσκρεσένσκι που ήταν γαμπρός του ναυάρχου επικεφαλής για 13 χρόνια του κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού ναυτικού στην πόλη Σόσονοβι Μπορ.
Στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο Νίκολαϊ Φλιν ο οποίος υπηρετούσε στη βάση του Πέτερχοφ από το 1987 και ήταν δοκιμαστής στρατιωτικού εξοπλισμού για βαθυσκάφη.
Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν άλλοι πέντε ναυτικοί που μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη ναυτική βάση του Σεβερομορσκ.











Сергей Шойгу провел совещание по установлению причин пожара на глубоководном аппарате в Североморске. В результате этого ЧП погибли 14 моряков подводников, все они будут представлены к государственным наградам. МО РФ окажет всю необходимую помощь и поддержку семьям погибших
pronews