1.7.19

Khalifa Haftar


General_Haftar.jpg

Ο Χάφταρ γεννήθηκε στην πόλη της Ajdabiya της Λιβύης. Υπηρέτησε στο λιβυκό στρατό υπό τον Muammar Gaddafi και πήρε μέρος στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969. Συμμετείχε στο λιβυκό σώμα κατά του Ισραήλ στον πόλεμο του Yom Kippur του 1973.  Το 1987 αιχμαλωτίσθηκε  κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Τσαντ, που το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τις φιλοδοξίες του Καντάφι για τον πόλεμο στο Τσαντ.
Ενώ ευρίσκετο στην φυλακή, μαζί με τους συναδέλφους του σχημάτισαν ομάδα για την ανατροπή του Καντάφι. Απελευθερώθηκε γύρω στο 1990 σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στο Langley, Virginia, στις ΗΠΑ, κερδίζοντας την αμερικανική ιθαγένεια. Το 1993, ενώ κατοικούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικάστηκε ερήμην σε εγκλήματα κατά της Τζαμαχιρίας (Λιβύη) και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Ο Χάφταρ κατείχε ανώτερη θέση στις δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Καντάφι στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Το 2014 ήταν διοικητής του Λιβυκού Στρατού όταν το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (GNC) αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία σύμφωνα με τη θητεία του. Τότε ο  Haftar ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον του GNC και των ισλαμικών φονταμενταλιστών συμμάχων του. Η καμπάνια του επέτρεψε να διεξαχθούν εκλογές για να αντικατασταθεί το GNC, αλλά στη συνέχεια να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Το 2017, ο Ramzi al-Shaeri, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Derna και οι δικηγόροι Ryan Goodman και Alex Whiting, κατηγορούσαν τον Haftar για εγκλήματα πολέμου ήτοι ισχυρίσθηκαν ότι ο Χάφταρ διέταξε  τη δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου κατά την απελευθέρωση της Derna.
Ο Haftar χαρακτηρίστηκε ως "ο πιο ισχυρός πολέμαρχος της Λιβύης", έχοντας αγωνιστεί "με  σχεδόν κάθε ¨σημαντική παράταξη" στις συγκρούσεις της Λιβύης, επίσης έχει την φήμη του στρατιωτικού που διακρίνεται για την ασυναγώνιστη στρατιωτική εμπειρία.

Πηγή: Wikipedia

Σε ελεύθερη μετάφραση: Αντίγονος.