25.7.19

Ξαφνική ανάφλεξη στην Kριμαία: Η ουκρανική SBU κατέλαβε ρωσικό τάνκερ στα στενά του Κερτς!

Η ουκρανική SBU ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ρεσάλτο σε ρωσικό πετρελαιοφόρο στο στενό του Κερτς στο σημείο δηλαδή που συνδέεται η Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ προκαλώντας έτσι ανάφλεξη στην περιοχή λίγους μήνες μετά την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας του Κιέβου.


Το ρεσάλτο και η σύλληψη του ρωσικού πληρώματος έγινε ενώ ακόμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ουκρανών ναυτών οι οποίοι ακόμα κρατούνται από την προηγούμενη ρωσοουκρανική διαμάχη στο Στενό του Κερτς το προηγούμενο έτος.
Το με ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο ‘Nika Spirit’ καταλήφθηκε από την Security Service of Ukraine (SBU)
Τα δεδομένα θαλάσσιας κυκλοφορίας έδειξαν την τοποθεσία του Nika Spirit σε λιμένα στην νοτιοδυτική Ουκρανία, συγκεκριμένα στο λιμάνι Izmail, από το οποίο ξεκίνησε για τα Στενά του Κερτς.
Οι Ουκρανοί της SBU λένε πως το συγκεκριμένο πλοίο είχε μπλοκάρει το πέρασμα των ουκρανικών πολεμικών πλοίων διαμέσου των Στενών του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο, το κατηγορούν δηλαδή ότι συμμετείχε σε κεκαλυμμένη επιχείρηση της ρωσικής FSB.
Μάλιστα οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι με βάση τους διεθνείς θαλάσσιους κωδικούς το πλοίο τότε αποκαλούνταν ‘Neyma’
Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το πλοίο και το πλήρωμά του αν και η SBU είπε πως θα προσπαθήσει να ζητήσει εισαγγελική εντολή για την κράτηση του πληρώματος και του σκάφους.
Δεν είναι τυχαίο που η επιχείρηση έγινε τώρα καθώς διαπραγματεύονται οι Ουκρανοί την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτικών που κρατούνται αυτή την στιγμή στην Ρωσία.
Την Τετάρτη η Ουκρανή εκπρόσωπος Lyudmila Denisova, είχε πει πως οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμφωνία αλλά αμέσως μετά το αρνήθηκε λέγοντας πως η ρωσική εφημερίδα RBC είχε εσκεμμένα παρανοήσει τις δηλώσεις της.
Να σημειώσουμε πως οι Ουκρανοί ναύτες οι οποίοι κρατούνται στην Ρωσία επέβαιναν στα ταχύπλοα σκάφη ‘Nikopol’ και ‘Berdyansk, όπως επίσης και στο περιπολικό ‘Yany Kapu,’ που επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το Στενό για να φτάσουν στην Θάλασσα του Azov. Τα ουκρανικά σκάφη σταματήθηκαν από την ρωσική Ακτοφυλακή και τα πληρώματά τους κρατούνται για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων.


UKRAINE DETAINS RUSSIAN TANKER FOR BLOCKING UKRAINIAN SHIPS IN KERCH STRAIT NEAR CRIMEAN PENINSULA - RIA
pronews.gr